03.06.2016

Davčnih blagajn za mala društva ni več!Kar se je napovedovalo že nekaj časa in na kar smo upravičeno čakali … V petkovem Uradnem listu so bile objavljene spremembe Pravilnika o Zakonu o DDV, ki določajo, da manjšim NVO ni več potrebno izdajati računov, kadar prodajajo svoje izdelke ali storitve, s tem pa jim posledično ni treba več uporabljati davčnih blagajn. Na CNVOS spremembo pozdravljamo, ampak že nadaljujemo z aktivnostmi pri reševanju vprašanja, kaj naj z davčnim potrjevanjem računov storijo tista društva, ki nimajo internetnega signala.

Na podlagi večmesečnih intenzivnih naporov CNVOS in naših partnerjev (Olimpijskega komiteja, Planinske zveze in Zveze društev upokojencev) za ukinitev davčnih blagajn za manjše nevladne organizacije je minister za finance v Uradnem listu št. 39/2016 objavil Pravilnik o dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost, ki spreminja pravila o tem, kdaj je potrebno izdati račun. Računa ob opravljanju pridobitne dejavnosti (društveni izleti, prodaja na stojnici, kotizacije, vstopnice …) tako od sobote, 4. 6. 2016, ni več potrebno izdati nevladnim organizacijam, ki izpolnjujejo sledeči pogoje:
 
  • Dobava blaga ali storitev je opravljena fizičnim osebam (sem ne sodijo samostojni podjetniki ali druge osebe, ki samostojno opravljajo dejavnosti),
  • Organizacija ima v koledarskem letu manj kot 5.000 evrov prihodkov iz celotne pridobitne dejavnosti oz. se predvideva, da te meje ne bo presegla. Prag se nanaša na celotno pridobitno dejavnost in torej zajema tako dobave fizičnim osebam, samostojnim podjetnikom ali drugim pravnim osebam, ne zajema pa prihodkov iz nepridobitne dejavnosti, kot so prihodki iz javnih sredstev ali donacije. Kvota lahko zajema tudi članarino v društvu ali njen del, če jo društvo nameni za dobavo blaga ali storitve članu društva (npr. jim omogoči izlet brez dodatnega plačila, jim plača zavarovanje, dobijo od društva knjigo, itd.), saj gre v tem primeru za t.i. obdavčljivo dobavo po predpisih o DDV.
  • Upravljajo in vodijo jih večinoma prostovoljci (kar pomeni, da npr. predsednik društva ali člani upravnega odbora ali člani sveta zavoda za svoje delo niso plačani),
  • Njihove cene so nižje, kot jih za podobne dobave zaračunavajo pridobitne organizacije (npr. turistične agencije, trgovine, gostilničarji itd.).

Direktor CNVOS Goran Forbici je petkovo spremembo z navdušenjem pozdravil, ampak ob tem za Finance dodal: "Super je, da se je ta najbolj pereč vidik za mala društva rešil, a mi bomo nadaljevali z aktivnostmi, namreč še vedno ostaja težava za tista društva, ki nimajo internetnega signala." Na CNVOS skupaj z Zvezo društev upokojencev, Olimpijskim komitejem ter Planinsko zvezo namreč Ministrstvu za finance predlagamo, da se račune na območjih brez internetnega signala izdaja z uporabo elektronske blagajne, napravo pa se potem v roku 10 dni fizično odnese na območje, kjer bo blagajna lahko davčno potrdila račune. Forbici na ukinitev davčnih blagajn še dodaja, da sicer zaupa ministru in ministrstvu, da se bosta pri izvajanju spremembe pravilnika le-te držala, ampak vseeno predlaga (zaradi morebitnih težav ob menjavah ministrov ali vlade), da bi se ob noveliranju Zakona o DDV, sprememba vključila še v zakon sam.

Poudarki iz medijev:

Dnevnik TV Slovenija, 3. junij 2016
http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-dnevnik/174409297

POP TV/24ur, 4. junij 2016
http://www.24ur.com/novice/slovenija/dobra-novica-drustvom-in-neprofitnim-organizacijam-ni-treba-vec-uporabljati-davcnih-blagajn.html?bl=1

Finance, 3. junij 2016
http://www.finance.si/8845719?cctest&

Mladina, 3. junij 2016
http://www.mladina.si/174631/davcnih-blagajn-za-manjse-nevladne-organizacije-ni-vec/ 
Nazaj
Ta spletna stran uporablja piškotke. Prikaži podrobnosti
Dovolim piškotke