02.03.2017

CNVOS za odpravo nesmiselnih administrativnih ovir pri ustanovitvi in delovanju zavodovV okviru javne razprave o noveli Zakona o sodnem registru smo na CNVOS predlagali odpravo nepotrebne administrativne ovire, in sicer črtanje obveznosti, da mora ustanovitelj ali direktor zavoda, ki je določil poslovni naslov zavoda na svoji nepremičnini, sodišču predložiti ločeno in overjeno izjavo, da se s tem strinja tudi kot lastnik nepremičnine.

Ministrstvo za pravosodje je pripravilo in v javno razpravo dalo že sedmo (!) novelo Zakona o sodnem registru. Novela pretežno usklajuje zakon z drugimi predpisi s področja Poslovnega registra in delovanja VEM točk, a smo na CNVOS izkoristili priliko in ministrstvu predlagali, da naj s tokratno spremembo istočasno odpravi tudi eno od nesmiselnih administrativnih ovir, s katero se soočajo zasebni zavodi.

Veljavni Zakon o sodnem registru namreč določa, da če ustanovitelj ali direktor zavoda ob sami ustanovitvi določi poslovni naslov zavoda na svoji nepremičnini, mora sodišču nato še kot lastnik te iste nepremičnine predložiti posebno izjavo, da se strinja s poslovanjem zavoda na dotičnem naslovu. Zahteva ni smiselna, saj je njegovo strinjanje zajeto že v sami odločitvi o tem, kje bo zavod imel naslov.

Do podobnega nesmisla pride tudi v primeru, če zavod želi spremeniti svoj poslovni naslov tako, da bo ta na nepremičnini v lasti direktorja (pogosto je to kar na naslovu njegovega stalnega bivališča). Zakon v tem primeru zahteva, da direktor sprejme sklep o določitvi poslovnega naslova, nato pa mora direktor še v vlogi lastnika podati soglasje k poslovanju zavoda na tem istem naslovu.

Ministrstvu smo zato predlagali, naj takšne obveznosti črta, saj niso smiselne in povzročajo zavodom nepotrebno delo in stroške – zahtevano soglasje lastnika mora biti namreč tudi overjeno.
 
Nazaj
Ta spletna stran uporablja piškotke. Prikaži podrobnosti
Dovolim piškotke