10.04.2017

Nevladnim organizacijam se obeta do 70 % predplačila za manjše projekteVlada je v Državni zbor vložila predlog novele Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2017 in 2018, ki med drugim predvideva do 70 % predplačila na javnih razpisih za nevladne organizacije, kadar vrednost sofinanciranja ne preseže 20.000 evrov in ko se projekt v celoti izvede v tekočem letu. Novelo zakona mora seveda sprejeti še Državni zbor, kjer pa ne pričakujemo zapletov.


Vlada je v petek, 7. 4. 2017, v Državni zbor vložila predlog novele Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2017 in 2018, ki med drugim omogoča ministrstvom, občinam in drugim državnim organom, da nevladnim organizacijam, katerih dejavnosti, projekti ali programi, ki so bili na javnem razpisu izbrani za sofinanciranje, izplačajo do 70 % sredstev vnaprej. Ugodnost naj bi veljala za primere, ko vrednost sofinanciranja ne preseže 20 tisoč evrov in ko se vse predvidene dejavnosti oziroma cel projekt ali program izvedejo v tekočem letu. Pobudo za spremembo zakona je finančnemu ministrstvu podalo Ministrstvo za javno upravo.

S tem se rešuje težava predvsem manjših NVO, ki morajo sedaj sredstva vnaprej zalagati, čeprav kot nepridobitne organizacije nimajo viška sredstev iz preteklih let. Predvsem občine bodo sedaj tem organizacijam lahko že takoj po podpisu pogodbe o sofinanciranju nazale predplačilo v višini do 70 % celotne pogodbene vrednosti (upoštevajoč najvišji prag financiranja, ki to še omogoča, torej največ 13.999,99 evrov). NVO bodo nato lahko dokazila o upravičeni porabi sredstev predložila po zaključku izvedbe projekta (in torej ne v 180 dneh od prejema, kot je veljalo sedaj) in nato prejela še razliko sredstev.

Za dejavnosti, projekte in programe, katerih sofinanciranje presega 20.000 evrov, pa bo še naprej veljala sedanja rešitev. Novelo zakona mora seveda sprejeti še Državni zbor, kjer pa ne pričakujemo zapletov.
Nazaj
Ta spletna stran uporablja piškotke. Prikaži podrobnosti
Dovolim piškotke