14.04.2017

CNVOS za status v javnem interesu za vsa društva v mladinskem sektorjuMinistrstvu za izobraževanje, znanost in šport smo v okviru javne razprave o noveli Zakona o uresničevanju javnega interesa v mladinskem sektorju predlagali, naj pridobitev statusa v javnem interesu v mladinskem sektorju omogoči vsem društvom, ne le tistim, ki jih upravljajo mladi.


Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pripravilo in dalo v javno razpravo osnutek novele Zakona o uresničevanju javnega interesa v mladinskem sektorju. Z novelo želijo jasneje opredeliti pogoje za pridobitev statusa v javnem interesu, in sicer tako, da bo vsaka organizacija, ki želi pridobiti takšen status, morala izvajati tudi mladinsko delo, ki je ključna dejavnost na področju mladinskega sektorja.

Trenutni zakon pogoje za pridobitev statusa v javnem interesu veže na statusno obliko organizacije in pridobitev statusa omogoča samo tistim društvom, ki so t.i. mladinske organizacije, kar pomeni, da jih upravljajo pretežno mladi. Pridobitev statusa omogoča tudi ostalim zavodom in ustanovam, tudi če niso mladinske organizacije, če le izvajajo dejavnosti v korist mladih, ne omogoča pa tega društvom. Za takšno razlikovanje društev seveda ni utemeljenega razloga, zato smo ministrstvu predlagali, da naj novela takšno razlikovanje odpravi in naj se pridobitev statusa omogoči vsem društvom, torej tistim, ki jih upravljajo mladi, in tudi tistim, ki jih ne. Pogoj – da morajo njihove dejavnosti za mlade potekati s pomočjo mladinskega dela – pri tem ostaja.
 
Nazaj
Ta spletna stran uporablja piškotke. Prikaži podrobnosti
Dovolim piškotke