09.10.2017

Jasnejša pravila glede obveznih zavarovanj za ustanovitelje zavodovV Uradnem listu je bila objavljena novela Zakona o urejanju trga dela, ki vsebuje tudi predlog CNVOS, da se jasneje uredijo obvezna zavarovanja za ustanovitelje zavodov. Zakon po novem določa, da ta obveznost velja samo za tiste ustanovitelje, ki so hkrati tudi direktorji istega zavoda, ne pa več za vse ustanovitelje.


V Uradnem listu RS št. 55./2017 je bila objavljena novela Zakona o urejanju trga dela (ZUTD-D), ki med drugim ureja tudi obvezno zavarovanje za primer brezposelnosti za ustanovitelje (zasebnih) zavodov. MDDSZ smo že večkrat opozorili, da je zakonska dikcija nejasna in da ustanoviteljem zavodov povzroča težave v praksi pri prijavi v evidenco brezposelnih (predlog CNVOS iz oktobra 2012 in predlog CNVOS iz decembra 2016), zato je ministrstvo naš zadnji predlog upoštevalo in v zakon vneslo jasno dikcijo, da obveznost zavarovanja velja samo za tiste ustanovitelje zavodov, ki so v tem istem zavodu tudi poslovodne osebe (direktorji). Pričakujemo, da ustanovitelji zavodov, ki to niso, pri enotah zavodov za zaposlovanje ne bodo več imeli težav pri prijavi v evidenco brezposelnih oseb ali pri pridobitvah nadomestil za brezposelnost.

Navedena sprememba zakona je sicer le obliž na precej večjo rano. Na CNVOS namreč še vedno menimo, da obvezna zavarovanja za ustanovitelje neprofitnih zasebnih zavodov, ki iz tega naslova niso plačani, niso smiselna. Takšna obveznost je lahko smiselna le za ustanovitelje in direktorja gospodarske družbe, katere edini namen ob ustanovitvi je ustvarjanje in delitev dobička, ne pa tudi za nevladno organizacijo, ki lahko deluje v celoti tudi povsem brez prihodkov in s prostovoljskim delom. Več o tem na dnu članka.

Nazaj
Ta spletna stran uporablja piškotke. Prikaži podrobnosti
Dovolim piškotke