18.12.2017

Števec kršitev: novi kreativni izgovori za krajšanje rokovPri tokratnem tedenskem pregledu predpisov v javni razpravi sta nas svojim kreativnim pristopom, kako se izogniti javni razpravi, še posebej zmotila Ministrstvo za finance in Ministrstvo za okolje in prostor.


Vlada je na predlog finančnega ministrstva v Državni zbor poslala novelo Zakona o javnih financah, glede katere posebne javne razprave ni bilo. Ministrstvo se pri tem sklicuje na to, da je bila razprava opravljena že 2016, ko se je pripravljal povsem nov Zakon o javnih financah. Imajo prav, ne gre jim oporekati. A kaj, ko v isti sapi ministrstvo kot opravičilo, da razprave ni bilo (poleg klasičnega, se mudi, ker tako zahteva EU), navaja tudi, da predlagani zakon javnosti ne zadeva. Sprašujemo se, kakšen je zakon, ki ureja področje javnih financ – in ima v resnici velik vpliv na vse nas – in ki hkrati javnosti ne bi zadeval?

Precej inovativnosti so pokazali tudi na okoljskem ministrstvu, kjer so ob pripravi spremembe Uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja ugotovili, da se z državljani o teh spremembah (gre za podaljšanje roka) ni potrebno posvetovati, saj ta nima vpliva na okolje. To morda drži, a poznamo tudi kakšne druge vplive, ki bi jih bilo modro upoštevati; če pa sprememba uredbe nima nobenih vplivov sploh, pa se sprašujemo, zakaj je sploh potrebna!?

Podobno cvetko si je okoljsko ministrstvo privoščilo tudi pri spremembi Uredbe o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode. Tudi v tem primeru se za posvetovanje z državljani niso odločili iz razloga, ker sprememba samo jasno in nedvoumno uredi enako ureditev, kot je veljala do sedaj in ne povzroča nobenih novih obveznosti ali kakršnih koli drugih novih posledic za zainteresirano javnost. Če torej ni nič novega in predpis ne bo imel nikakršnih posledic, čemu torej predpis sploh spreminjamo? Če pa ta sprememba nekaj novega vendarle prinaša, pa že po naravi stvari ni mogoče reči, da posledic ne bo.

Sicer pa so v zadnjem tednu ministrstva načelo, da naj javna razprava traja vsaj 30 dni, kršila pri 9 od skupaj 12 objav predlogov predpisov.

Več: www.stevec-krsitev.si


Nazaj
Ta spletna stran uporablja piškotke. Prikaži podrobnosti
Dovolim piškotke