18.12.2017

Donacije 0,5 % dohodnine prek eDavkov po novem brez certifikataFinančna uprava RS sporoča, da bosta po novem za registracijo v e-Davke za fizične osebe dovolj zgolj uporabniško ime in geslo. Kar pa je še posebej pomembno ... že danes in do konca leta lahko namenite del svoje dohodnine za donacije še enostavneje kot doslej.


Posamezniki bodo po novem morali pri registraciji v sistem eDavki uporabiti zgolj svoje ime in priimek, elektronski naslov, davčno številko ter kot varnostni identifikator še številko informativnega izračuna dohodnine za preteklo leto. Fizične osebe bodo lahko odslej preko sistema eDavki uveljavljale olajšavo za vzdrževane družinske člane, namenile del (0,5 %) dohodnine za donacije, imele vpogled informativni izračun dohodnine zgolj z uporabniškim imenom in geslom. Pravne osebe in fizične osebe z dejavnostjo bodo morale še naprej uporabljati kvalificirano digitalno potrdilo oz. certifikat. Bodo pa nabor storitev, ki jih bo mogoče v eDavkih uporabljati zgolj z uporabniškim imenom in geslom, v kratkem še povečali.

Trenutno poslovanje s Finančno upravo RS preko sistema eDavki uporablja 57.744 fizičnih oseb, kar je zgolj 3,8 % zavezancev za dohodnino. Kot enega glavnih razlogov, zakaj se posamezniki ne odločajo za poslovanje preko eDavkov navajajo, da je za njih pridobitev certifikata in registracija v sistem eDavki relativno zapletena. V Finančni upravi RS so glavno oviro za množičnejšo uporabo sistema eDavki odpravili in poskrbeli, da je po novem registracija za fizične osebe poenostavljena. Bravo.

Video s praktičnim prikazom registracije v eDavki je objavljen na spletni strani.
Nazaj
Ta spletna stran uporablja piškotke. Prikaži podrobnosti
Dovolim piškotke