Izobraževanje

PRAVNI IN DAVČNI VIDIKI PROSTOVOLJSKEGA DELA - vse o delu s prostovoljci v NVO

Datum izobraževanja:

Torek, 25. 4. 2017,
od 16:00 do 18:30

Lokacija:

CNVOS, Povšetova 37, Ljubljana

Cena:

51,24 € (cena vključuje DDV)

Organizator:

CNVOS

Podatki o organizatorju:

Telefon: 01 542 14 22
Faks: 01 542 14 24
e-mail: info@cnvos.si
Vabimo vas na krajši seminar, na katerem vam bomo predstavili vse, kar morate vedeti o prostovoljskem delu v NVO. Izvedeli boste, kako postati t.i. prostovoljska organizacija, kakšne so omejitve prostovoljskega dela ter kako je z izplačevanjem stroškov prostovoljcem.

TERMIN:
25. april 2017, 16:00 – 18:30
TRAJANJE: 3 ure
KOTIZACIJA: 42 EUR + DDV
V skladu s splošnimi pogoji je udeležba mogoča le ob predhodnem plačilu kotizacije. Če boste kotizacijo poravnali na dan delavnice, potrdilo o plačilu prinesite s seboj na pričetek usposabljanja.

Za nevladne organizacije, katerih delovanje nemalokrat temelji prav na prostovoljstvu, je nujno poznavanje prostovoljskega dela, ki ga podrobneje ureja Zakon o prostovoljstvu. Zato smo za vas pripravili krajši seminar, na katerem vam bomo na enostaven in praktičen način predstavili vse, kar morate vedeti oziroma na kaj morate biti pozorni pri delu s prostovoljci. Spregovorili bomo tako o omejitvah prostovoljskega dela kot tudi o finančnih in davčnih vidikih izplačevanja stroškov prostovoljcem. Prav tako boste izvedeli, kako postati prostovoljska organizacija ter katere ugodnosti in obveznosti iz tega izhajajo. Predstavljene bodo tudi ključne novosti zadnje spremembe Zakona o prostovoljstvu (december 2015) in njegovih podzakonskih aktov (april 2016).


Program

 • Kaj v pravnem pogledu pomeni prostovoljsko delo?
 • Kdaj skleniti pisni sporazum o prostovoljskem delu in kaj v njem urediti?
 • Prostovoljsko delo in obveznosti v vidika predpisov o zaposlovanju in delu na črno.
 • Katere stroške lahko povrnemo prostovoljcu
 • Kdaj prostovoljec plača dohodnino od povračila potnih stroškov?
 • Kdaj lahko prostovoljcu izplačamo žepnino?
 • Kdaj lahko prostovoljcu izplačamo nadomestilo za uporabo lastnih sredstev (npr. za uporabo lastnega računalnika, lastne športne opreme, itd.)
 • Kdaj lahko prostovoljcu izplačamo nagrado?
 • Kako nevladna organizacija postane »prostovoljska organizacija«?
 • Ali je potrebno prostovoljca zavarovati?
 • Katere so obveznosti prostovoljskih organizacij (poročanje, evidence, itd.)?
 • Katere so ugodnosti in bonitete prostovoljskih organizacij (možnosti povračil nekaterih stroškov, prednosti pri javnih sredstvih, itd.)
 • Katere so ključne novosti zadnjih sprememb Zakona o prostovoljstvu?

Ob koncu delavnice boste tako:
 • vedeli, kdaj potrebujete pisen sporazum o prostovoljskem delu in kdaj ne,
 • razumeli, katero delo lahko opravljajo prostovoljci,
 • vedeli, kdaj in kako prostovoljcu povrniti materialne stroške in kaj to pomeni z davčnega vidika in
 • lahko ocenili, ali postati prostovoljska organizacija ali ne.BREZPLAČNA UDELEŽBA

Ponujamo dve brezplačni mesti na delavnici za vse člane CNVOS, ki letno razpolagajo z manj kot 10 000 EUR sredstev (več o članstvu v CNVOS in pristopno izjavo najdete tukaj). Prijavo na brezplačno mesto pošljite na naslov info@cnvos.si. V njej navedite 1.) opis vaše organizacije, 2.) vaše dosedanje izkušnje na predmetnem področju, 3.) vaša pričakovanja – kaj bi se radi na delavnici naučili ter 4.) v največ 200 besedah tudi, zakaj bi bili prav vi upravičeni do brezplačne udeležbe na delavnici. Pri tem zlasti izpostavite, kako bo znanje iz delavnice koristilo oz. v praksi pomagalo vaši organizaciji. Pri tem bodite čim bolj konkretni, saj bo slednje tudi kriterij izbora v primeru, da bo prijav več kot prostih mest. Rok prijave na brezplačno mesto je najkasneje teden dni pred pričetkom delavnice.

POJASNILO: CNVOS si prizadeva za prenos in širjenje temeljnih znanj, pomembnih za uspešno delovanje nevladnih organizacij. Treninge, namenjene pridobivanju poglobljenih znanj, ki jih pri svojem delu potrebujejo profesionalizirane organizacije in njihovi zaposleni, izvajamo brezplačno s pomočjo sredstev Evropskih strukturnih skladov (ESS). Da bi sektorju zagotovili tudi temeljna znanja in s tem zadovoljili celotno paleto potreb nevladnih organizacij, izvajamo tudi plačljive poldnevne in celodnevne delavnice. Vsa tako pridobljena sredstva v celoti namenjamo za izvajanje naših dejavnosti ter za solidarnostno zagotavljanje brezplačnih mest organizacijam, ki na letni ravni razpolagajo z manj kot 10 000 EUR sredstev.


Predavatelj

Matej Verbajs, vodja pravne službe CNVOS, je strokovnjak s področja nomotehnike in normativne dejavnosti, ki je sodeloval pri pripravi mnogih predlogov predpisov, novel predpisov in zakonskih iniciativah v korist nevladnih organizacij.
Več
Ta spletna stran uporablja piškotke. Prikaži podrobnosti
Dovolim piškotke