Izobraževanje

KAKO PRIDOBITI STATUS V JAVNEM INTERESU IN KAJ SI LAHKO OD TEGA OBETAMO?

Datum izobraževanja:

Četrtek, 7. 12. 2017,
od 16:00 do 18:30

Lokacija:

CNVOS, Povšetova 37, Ljubljana

Cena:

51,24 € (cena vključuje DDV)

Organizator:

CNVOS

Podatki o organizatorju:

Telefon: 01 542 14 22
Faks: 01 542 14 24
e-mail: info@cnvos.si
ELEKTRONSKA PRIJAVA
Vabimo vas na krajši seminar, na katerem vam bomo na enostaven in praktičen način predstavili vse, kar morate vedeti o pridobitvi statusa v javnem interesu ter o ugodnostih in obveznostih, ki iz tega izhajajo.

TERMIN: 7. december 2017, 16:00 – 18:30
TRAJANJE: 3 ure
KOTIZACIJA: 42 EUR + DDV
V skladu s splošnimi pogoji je udeležba mogoča le ob predhodnem plačilu kotizacije. Če boste kotizacijo poravnali na dan delavnice, potrdilo o plačilu prinesite s seboj na pričetek usposabljanja.

Zakaj pridobiti status delovanja v javnem interesu?
Nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu, imajo zaradi tega določene ugodnosti. Prejmejo lahko donacije iz 0,5% dohodnine, občine jim lahko dajo v brezplačno uporabo svoje prostore brez javnega razpisa, prednost imajo pri javnih razpisih in podobno. Prav tako večina novejših predpisov ugodnosti za nevladne organizacije pogojuje s statusom v javnem interesu, zato postaja ta vse pomembnejši. Kljub temu jih ima od cca 25.000 slovenskih NVO takšen status zgolj 1/5.

Zato smo za vas pripravili krajši seminar, na katerem vam bomo na enostaven in praktičen način predstavili vse, kar morate vedeti o pridobitvi statusa v javnem interesu: kaj konkretno ministrstva zahtevajo od nevladnih organizacij, da jim takšen status podelijo, katere dokumente boste pri tem potrebovali, kakšne rezultate je potrebno doseči ter kako v praksi poteka podelitev statusa. Prav tako boste izvedeli, kakšne ugodnosti in obveznosti imajo nevladne organizacije s statusom delovanja v javnem interesu.

Delavnica namenjena društvom, zvezam društev, zavodom in ustanovam, ki želijo pridobiti status v javnem interesu. In tudi tistim, ki takšen status že imajo na enem področju, pa ga želijo pridobiti še na kakšnem drugem.


Program

  1. Kaj pomeni »status delovanja v javnem interesu« in ali ga lahko pridobijo društva, zavodi in ustanove?
  2. Priporočila glede delovanja nevladne organizacije, ki namerava za takšen status zaprositi.
  3. Vsebina vloge za pridobitev statusa v javnem interesu in postopek pridobitve tega statusa.
  4. Pogoji za pridobitev statusa v javnem interesu glede na področje delovanja organizacije (kultura, šport, socialno varstvo, mladi, humanitarna dejavnost, zaščita živali, promet, varstvo okolja, turizem,…).
  5. Obveznosti nevladnih organizacij, ki imajo status v javnem interesu (poročanje, izpolnjevanje pogojev…).
  6. Ugodnosti in bonitete organizacij, ki imajo status v javnem interesu (prednost pri javnih sredstvih, možnosti brezplačne uporabe občinskih prostorov…).
  7. Vprašanja in odgovori.


BREZPLAČNA UDELEŽBA

Ponujamo dve brezplačni mesti na delavnici za vse člane CNVOS, ki letno razpolagajo z manj kot 10 000 EUR sredstev (več o članstvu v CNVOS in pristopno izjavo najdete tukaj). Prijavo na brezplačno mesto pošljite na naslov info@cnvos.si. V njej navedite 1.) opis vaše organizacije, 2.) vaše dosedanje izkušnje na predmetnem področju, 3.) vaša pričakovanja – kaj bi se radi na delavnici naučili ter 4.) v največ 200 besedah tudi, zakaj bi bili prav vi upravičeni do brezplačne udeležbe na delavnici. Pri tem zlasti izpostavite, kako bo znanje iz delavnice koristilo oz. v praksi pomagalo vaši organizaciji. Pri tem bodite čim bolj konkretni, saj bo slednje tudi kriterij izbora v primeru, da bo prijav več kot prostih mest. Rok prijave na brezplačno mesto je najkasneje teden dni pred pričetkom delavnice.

POJASNILO: CNVOS si prizadeva za prenos in širjenje temeljnih znanj, pomembnih za uspešno delovanje nevladnih organizacij. Treninge, namenjene pridobivanju poglobljenih znanj, ki jih pri svojem delu potrebujejo profesionalizirane organizacije in njihovi zaposleni, izvajamo brezplačno s pomočjo sredstev Evropskih strukturnih skladov (ESS). Da bi sektorju zagotovili tudi temeljna znanja in s tem zadovoljili celotno paleto potreb nevladnih organizacij, izvajamo tudi plačljive poldnevne in celodnevne delavnice. Vsa tako pridobljena sredstva v celoti namenjamo za izvajanje naših dejavnosti ter za solidarnostno zagotavljanje brezplačnih mest organizacijam, ki na letni ravni razpolagajo z manj kot 10 000 EUR sredstev.


Predavatelj

Matej Verbajs, vodja pravne službe CNVOS, je strokovnjak s področja nomotehnike in normativne dejavnosti, ki je sodeloval pri pripravi mnogih predlogov predpisov, novel predpisov in zakonskih iniciativah v korist nevladnih organizacij.
Več
Ta spletna stran uporablja piškotke. Prikaži podrobnosti
Dovolim piškotke