kako pridobiti status v javnem interesu in kaj si lahko od tega obetamo?

Nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu, imajo zaradi statusa delovanja v javnem interesu kar nekaj ugodnosti - prejmejo lahko donacije iz 0,5 % dohodnine, občine jim lahko v brezplačno uporabo dajo svoje prostore brez javnega razpisa, prednost imajo tudi pri javnih razpisih ... Prav tako večina novejših predpisov ugodnosti za nevladne organizacije pogojuje s statusom v javnem interesu, zato postaja ta status vse pomembnejši. Kljub temu pa jih ima od več kot 27.000 slovenskih NVO takšen status zgolj 22 %

 

Na delavnici, ki jo bo vodil Matej Verbajs, pravni svetovalec na CNVOS, vam bo na enostaven in praktičen način predstavljeno vse, kar morate vedeti o pridobitvi statusa v javnem interesu – kaj konkretno posamezna ministrstva zahtevajo od nevladnih organizacij, da jim takšen status podelijo, katere dokumente boste pri tem potrebovali, kakšne rezultate je potrebno doseči ter kako v praksi poteka podelitev statusa. Prav tako boste izvedeli, kakšne ugodnosti in obveznosti imate nevladne organizacije s statusom delovanja v javnem interesu.

 

Komu je delavnica namenjena

Delavnica namenjena društvom, zvezam društev, zavodom in ustanovam, ki želite pridobiti status v javnem interesu; in tudi tistim, ki takšen status že imate na enem področju, a ga želite pridobiti še na kakšnem drugem.

 

Delavnico bo vodil

Matej Verbajs, vodja pravne službe CNVOS, največji strokovnjak s področja nevladniškega prava pri nas, sodeloval je pri pripravi mnogih predlogov predpisov, novel predpisov in zakonskih iniciativah v korist nevladnih organizacij, bil je tudi aktiven član delovne skupine za pripravo novega Zakona o nevladnih organizacijah.

 

Telefon: 01 542 14 22

e-mail: info@cnvos.si

Ponujamo dve brezplačni mesti na delavnici za vse člane CNVOS, ki letno razpolagajo z manj kot 10 000 EUR sredstev (več o članstvu v CNVOS in pristopno izjavo najdete tukaj). Prijavo na brezplačno mesto pošljite na naslov info@cnvos.si. V njej navedite 1.) opis vaše organizacije, 2.) vaše dosedanje izkušnje na predmetnem področju, 3.) vaša pričakovanja – kaj bi se radi na delavnici naučili ter 4.) v največ 200 besedah tudi, zakaj bi bili prav vi upravičeni do brezplačne udeležbe na delavnici. Pri tem zlasti izpostavite, kako bo znanje iz delavnice koristilo oz. v praksi pomagalo vaši organizaciji. Pri tem bodite čim bolj konkretni, saj bo slednje tudi kriterij izbora v primeru, da bo prijav več kot prostih mest. Rok prijave na brezplačno mesto je najkasneje teden dni pred pričetkom delavnice. [pojasnilo]