urejanje delovnih razmerij v invalidskih in humanitarnih organizacijah

V CNVOS organiziramo delavnico, namenjeno vsem, ki v invalidskih in humanitarnih organizacijah nastopate v vlogi delodajalca. V treh šolskih urah boste izvedeli, kako zakonito in hkrati čim bolj učinkovito urediti delovna razmerja in pri tem upoštevati tako zahteve ali omejitve financiranja kot tudi zakonske pravice delavcev.

Na podlagi izkušenj naše pravne službe s svetovanjem in postavljanjem kadrovskih sistemov v invalidskih in humanitarnih organizacijah, bomo na delavnici predstavili, katere so najpogostejše dileme in težave ter kako jih uspešno rešiti. Posebno pozornost bomo posvetili pogodbi o zaposlitvi in postopku prekinitve pogodbe. Ključno je namreč, da se pri prekinitvi držimo vseh zakonskih pravil, saj lahko nezakonita odpoved hitro privede do neljubih finančnih in drugih posledic.

Na delavnici se boste naučili:

  • kateri predpisi zavezujejo invalidske in humanitarne organizacije glede zaposlovanja,
  • kako je z uporabo kolektivne pogodbe za področje socialnega varstva,
  • katere so obvezne evidence in pravilniki s področja zaposlovanja v invalidskih in humanitarnih organizacijah,
  • kaj je smiselno zapisati v pogodbo o zaposlitvi, da se organizacija ustrezno zavaruje,
  • kdaj in kako skleniti pogodbo za določen čas pri projektnem delu ali socialnovarstvenih programih,
  • kako urediti obseg in razporeditev delovnega časa (kdaj gre za nadure in kdaj razporeditve),
  • kaj vse sestavlja plačo, kateri dodatki in povračila stroškov pripadajo delavcu in kateri ne nujno,
  • katere so ključne obveznosti delavca,
  • kako zakonito izpeljati odpoved pogodbe o zaposlitvi,
  • katere so obveznosti delodajalca pred in po odpovedi delovnega razmerja.

Zadnji del delavnice je rezerviran za vaša vprašanja in dileme. Da jih bomo lahko obdelali karseda temeljito, vas prosimo, da jih zapišete že ob prijavi.

 

Komu je delavnica namenjena

Delavnica je namenjena predvsem vsem tistim, ki v invalidskih in humanitarnih organizacijah skrbite za kadrovske zadeve, vodite projekte in programe, in vsem, ki nastopate v vlogi delodajalca (predsedniki, direktorji, vodje programov, strokovne vodje, sekretarji in podobno).

 

Delavnico bo vodil

Matej Verbajs, vodja pravne službe CNVOS, se že več kot petnajst let ukvarja s pravnim svetovanjem nevladnim organizacijam, zanje pripravlja pogodbe, pravilnike, tožbe in druge pravne akte ter izvaja predavanja in delavnice. Sodeloval je tudi pri pripravi mnogih predlogov predpisov, novel predpisov in zakonskih iniciativah v korist nevladnih organizacij.

 

Telefon: 01 542 14 22

e-mail: info@cnvos.si

Ponujamo dve brezplačni mesti na delavnici za vse člane CNVOS, ki letno razpolagajo z manj kot 10 000 EUR sredstev (več o članstvu v CNVOS in pristopno izjavo najdete tukaj). Prijavo na brezplačno mesto pošljite na naslov info@cnvos.si. V njej navedite 1.) opis vaše organizacije, 2.) vaše dosedanje izkušnje na predmetnem področju, 3.) vaša pričakovanja – kaj bi se radi na delavnici naučili ter 4.) v največ 200 besedah tudi, zakaj bi bili prav vi upravičeni do brezplačne udeležbe na delavnici. Pri tem zlasti izpostavite, kako bo znanje iz delavnice koristilo oz. v praksi pomagalo vaši organizaciji. Pri tem bodite čim bolj konkretni, saj bo slednje tudi kriterij izbora v primeru, da bo prijav več kot prostih mest. Rok prijave na brezplačno mesto je najkasneje teden dni pred pričetkom delavnice. [pojasnilo]