Začel se je postopek izbora predstavnika nevladnih organizacij v Evropski ekonomsko-socialni odbor za obdobje 2015-2020. Rok za prijavo je ta četrtek, 16. 7. 2015, do polnoči!

Razpisujemo postopek izbora 1 (enega) predstavnika nevladnih organizacij v Evropski ekonomsko-socialni odbor za obdobje 2015-2020.

Evropski ekonomsko-socialni odbor (EESO) je posvetovalno telo Evropske unije, ki s strokovnimi nasveti pomaga Evropski komisiji, Svetu in Evropskemu parlamentu. Člani ESSO so zastopajo različne interese in so razdeljeni v tri skupine: delojemalci, delodajalci in razne dejavnosti. Dosedanjim članom ESSO iz Slovenije se 20. septembra izteče mandat. Ministrstvo za zunanje zadeve je zato 13. 7. 2015 pozvalo CNVOS, da naj do 20. 7. 2015 imenuje novega predstavnika nevladnih organizacij, ki bo član ESSO v obdobju 2015-2020.

V skladu z načeli demokratičnega izbora bomo postopek izbora predstavnika nevladnih organizacij izvedli tako, kot nalaga Poslovnik za postopek izbora predstavnikov nevladnih organizacij (v nadaljevanju Poslovnik). Več informacij o postopku izborov predstavnikov NVO najdete tukaj.

Kako poteka postopek?
Postopek izbora predstavnikov poteka tako, da nevladne organizacije najprej predlagajo svoje kandidate. Med njimi se poskuša s soglasjem vseh kandidatov izbrati najprimernejšega. Če soglasja za imenovanje ni, se izvedejo volitve, v katerih lahko sodelujejo vse nevladne organizacije, ki so za to vnaprej izkazale interes (to je, so se prijavile kot volivci ali pa so predlagale svojega kandidata).

V postopku izbora bodo torej lahko sodelovale samo tiste nevladne organizacije, ki bodo predlagale svoje kandidate ali bodo pravočasno sporočile, da želijo glasovati. Prijavnica za sodelovanje je objavljena ločeno na dnu tega poziva.

Slovenija mora imena kandidatov za nove člane ESSO posredovati najpozneje do 31. julija 2015, pred tem pa jih mora potrditi še vlada, kar je načrtovano za sejo vlade 30. julija. Upoštevajoč Poslovnik vlade, mora Ministrstvo za zunanje zadeve predlog kandidatov posredovati vladi vsaj deset dni pred sprejemom, sicer vlada o predlogu ne more pravočasno odločati. Glede na izredno kratke roke, so roki, predvideni v Poslovniku, nekoliko skrajšani in prilagojeni.

Katki roki so sicer posledica usklajevanju med članicami EU o sestavi ESSO v prihodnje, zaradi česa je tudi ESSO zelo pozno posredoval poziv državam članicam, da imenujejo svoje predstavnike. Ministrstvo za zunanje zadeve je sicer CNVOS sprva postavilo rok za imenovanje do 16. julija, a smo ga uspeli podaljšati vsaj do 20. julija, ko je tudi zadnji dan, da se kandidata predlaga vladi.

13. 7. 2015 - objava poziva za prijavo kandidatov in volilnih upravičencev
16. 7. 2015 - rok za oddajo prijav kandidatov in upravičencev
17. 7. 2015 ob 10:00 - seja komisije za pregled prijav
17. 7. 2015 do 11:00 - javna predstavitev kandidatov in poskus imenovanja s soglasjem
17. 7. 2015 - začetek volitev (pogojno)
20. 7. 2015 ob 11:00 - zaključek volitev (pogojno)
20. 7. 2015 ob 11:00 - seja komisije za pregled glasovnic in izdaja sklepa o imenovanju (pogojno)

Seje komisije za pregled prijavnic, za pregled glasovnic in javna predstavitev se bodo odvile v sejni sobi CNVOS, Povšetova 37, 1000 Ljubljana.

Nevladna organizacija, ki bo predlagala svojega kandidata, mora v prijavi obvezno napisati tudi krajšo predstavitev kandidata v angleškem jeziku, saj se ta za izbranega kandidata posreduje tudi Evropskemu Svetu.

Prijava mora vsebovati podpis zastopnika nevladne organizacije in podpis kandidata, v kolikor se ga predlaga. V primeru pošiljanja prijave po elektronski pošti, mora ta vsebovati faksimile podpisa ali skenirano podpisano prijavo.

Glede na izredno kratek rok, ki ga imamo za imenovanje predstavnika NVO, bodo nepopolne prijavnice zavržene in torej prijavitelji ne bodo pozvani k dopolnitvi.

Prijave pošljite:

  • po pošti na naslov: CNVOS, Povšetova 37, 1000 Ljubljana ali
  • po faxu na številko: 01/542 14 24 ali
  • po elektronski pošti na: monika.kostanjevec@cnvos.si.

 

Ne glede na način ali datum pošiljanja mora prijava prispeti na enega od zgornjih naslovov najkasneje do 16. 7. 2015 do polnoči.

Za dodatne informacije o postopku izbora smo vam na voljo na telefonu 01/542 14 22 ali na elektronski pošti monika.kostanjevec@cnvos.si.