V CNVOS 21. in 22. oktobra 2021 organiziramo dvodnevni virtualni hekaton na Zoomu, na katerem bomo iskali kreativne rešitve na pogosto zapostavljenem področju: kako starejšim omogočiti bolj aktivno, bolj izpolnjujočo in nasploh bolj kakovostno jesen življenja. 

Želimo si, da bi na hekatonu našli rešitve, ki ne bodo zvenele dobro le na papirju, temveč takšne, ki bodo zaživele tudi v praksi.

Naši cilji so visokoleteči, priznamo.

Vendar smo prepričani, da jih lahko v sodelovanju z najboljšimi strokovnjaki z bogatimi izkušnjami in pestrim naborom uspehov tudi uresničimo. 

Na hekatonu bomo iskali rešitve na več področjih. Vsaka delovna skupina bo obravnavala svojo temo.

Kdo bo v delovnih skupinah?

Vsaka skupina bo sestavljena iz 4–6 oseb. Izkušnje namreč kažejo, da je to optimalno število oseb za plodno, ustvarjalno snovanje rešitev. To bodo: 

  • Trije predstavniki nevladne organizacije: to ste vi! Zaposlene in zaposleni, lahko pa tudi aktivne prostovoljke in prostovoljci iz vaše nevladne organizacije, ki se ne bojijo razmišljati izven ustaljenih okvirjev
  • Eden ali dva zunanja strokovnjaka, ki se spoznata na temo: želimo si, da bi te ljudi izbrali in k sodelovanju povabili vi. To so lahko na primer predstavniki občin, centrov za socialno delo ali domov za starejše, s katerimi dobro sodelujete in bi vam lahko rešitev kasneje pomagali tudi uresničiti (ni pa nujno – s sodelovanjem na hekatonu se ne zavežejo k implementaciji projekta).
  • Ena ali dve starejši osebi – uporabnik/a storitev vaše nevladne organizacije. Če delamo za starejše, je prav, da to počnemo v sodelovanju z njimi. V delovni skupini bodo sodelovali drugi dan hekatona, ko bi prisluhnili vašim zamislim v nastajanju, vi pa njihovemu odzivu nanje. 

Kaj bomo na hekatonu počeli?

Z nami bo tudi ustanoviteljica in direktorica podjetja Transformation Lighthouse, Urška Jež, ki odlično pozna izgradnjo poslovnih modelov, svet zagonskih podjetij in kapitala, prodajo, marketing, izgradnjo ter motivacijo ekip.

Urška Jež z ekipo bo prvi dan odprla hekaton s koristnimi delavnicami, na katerih vam bo predala znanje, ki vam bo pomagalo pri snovanju rešitev. V uri in pol boste izvedeli: 

  • kaj sta snovalsko razmišljanje (design thinking) in metoda CO-STAR ter kako vama lahko pomagata pri snovanju zamisli, 
  • kako organizirati čas, da lahko v kratkem času razvijemo karseda kakovostno rešitev, 
  • kako reševati morebitne konflikte med sodelavci - člani delovne skupine, 
  • kako oblikovati vprašanja, da dobimo odgovore, ki jih potrebujemo, in ne tiste, ki si jih želimo. 

Po uvodnem skupnem delu bomo delovne skupine razdelili v virtualne sobe (breakout rooms), kjer boste lahko začeli z delom. 

Predstavniki Transformation Lighthouse bodo ves čas prisotni v “skupni sobi” na Zoomu. Udeleženci jih boste lahko kadarkoli poklicali v svojo virtualno sobo, ali pa se jim pridružili v skupinskem klepetu. Pomagali vam bodo pri pripravi izvedbenega načrta, realne časovnice in zaključne predstavitve ter vas motivirali z aktivnostmi za dvig koncentracije in pomoč pri razumevanju razsežnosti razmišljanja izven ustaljenih okvirjev. 

Drugi dan bomo začeli s 30-minutnim skupinskim uvodnim predavanjem Urške Jež, kako pripraviti učinkovito predstavitev

Nadaljevali bomo v skupinah, vse do 15. ure, ko se vsi dobimo v skupni sobi in prisluhnemo vašim 3-minutnim predstavitvam rešitev. 

Med delom v skupinah bomo po dogovoru s sodelujočimi organizirali odmore za kavo z mreženjem. Udeležence bomo pomešali po virtualnih sobah, da se spoznate in izmenjate mnenja. 

Kaj pa potem, ko ugasnejo luči?

Če vam bo rešitev, ki jo boste našli na hekatonu, prirasla k srcu, vam bomo s Transformation Lighthouse pomagali pri nadaljnjem razvoju ideje, iskanju morebitnih partnerjev, sponzorjev itd.

Bi se nam radi pridružili?

Hekaton bo 21. in 22. oktobra 2021. Začnemo 21. oktobra ob 9.30, končamo naslednji dan ob 16.00.

Da se bomo lahko udeležencem hekatona karseda posvetili, je število sodelujočih omejeno.

Iščemo dve nevladni organizaciji, vsako za eno od zgoraj omenjenih tem.

Prijave sprejemamo do četrtka, 7. oktobra. O izboru vas bomo obvestili najkasneje v torek, 12. oktobra. 

Za več informacij o hekatonu nam pišite na pr@cnvos.si.

 

PRIJAVA