delavnice za podporo mladim aktivistom pri uveljavljanju pravice do popravka in odgovora

Verbalni napadi, dezinformacije, sovražni govor s strani podpornikov vlade in provladnih „medijev“ ciljajo na angažirane mlade aktiviste z namenom, da bi jih prizadeli, prestrašili, onemogočili in odvrnili od njihovega nadaljnjega delovanja. Zlasti se je to okrepilo v času referendumske kampanje in upravičeno lahko pričakujemo, da se bo stopnjevalo jeseni letos ob začetku priprav na prihodnje volitve. Represivni režim in vladajoča stranka namreč mlade smatrajo za nevarno gibanje, ki lahko ogrozi njihov uspeh na volitvah in njihovo nadaljnje vladanje, mimo spoštovanja človekovih pravic, vladavine prava, demokracije in tudi varovanja okolja. Z napadi in blatenjem dajejo »lekcijo« tudi širšim javnostim, da naj ostanejo pasivne in ubogljive, sicer bodo lahko deležne negativnih medijskih »sankcij«.

V protivladnih protestih se je zadnjem letu v izoblikovalo in okrepilo angažirano mladinsko gibanje različnih skupin – Mladi za podnebno pravičnost, Mladinska aktivistična organizacija (MAO) idr., ki tako na protestih kot na socialnih omrežjih v družbi, ki izražajo svoja stališča, mnenja, predloge glede različnih tematik povezanih s politiko: okoljevarstvene teme, pravična in solidarna družba ter enakost vseh. Pomembno so prispevali k uspešni zavrnitvi spornega Zakona o vodi na referendumu 11. 7. 2021. Te skupine mladih aktivistov so zaradi svojega delovanja pogosto verbalno napadani ter deležni pravih kampanj dezinformacij in sovražnega govora s strani propagandnih glasil in prek številnih lažnih profilov, povezanih z vladajočimi strankami.

V Media forumu so v partnerstvu z Zavodom BOB zato oblikovali niz petih strokovnih in praktičnih delavnic, na katerih bodo mladim aktivistom pojasnili, kako se lahko borijo proti neresničnim in/ali zlonamernim objavam, sovražnemu govoru in lažnim profilom.