Zagovorniška skupina »Za pravične evropske volitve za ženske« vabi na prvi javni pogovor s po eno kandidatko in kandidatom iz vsake liste, ki bo tekmovala na evropskih volitvah.

Pogovor bo v sredo, 8. maja 2024, od 16. do 17.45 ure v dvorani knjižnice Otona Župančiča, Kersnikova ulica 2, Ljubljana. Povezovala ga bo novinarka Radija Slovenije, Tita Mayer.

Pretresali bodo naslednja vprašanja:

  • Na katerem področju, če sploh na katerem, od osmih, ki jih opredeljuje Manifest Evropskega ženskega lobija,  ste se pripravljena, pripravljeni najbolj angažirati in kako?
  • Naša skupina se pridružuje evropski pobudi Inštitu 8. marec, ki iz Slovenije koordinira zbiranje miliona podpisov evropskih državljank in državljanov za zagotovitev dostopa do brezplačnega splava za vse prebivalke EU, ki tega zdaj nimajo. Ste pobudo podpisala, podpisali? Kaj boste, če bo ta evropska  državljanska pobuda   uspešno prišla v proces odločanja v EP,  storili, storila vi?
  • V platformnem in podobnem prekarnem delu narašča delež žensk, zlasti tistih, ki opravljajo tradicionalna ženska opravila od čiščenja do skrbi za otroke, bolne, in obnemogle starejše. Mnoge med njimi so imigrantke. Pravkar sprejeta direktiva o platformnem delu je sicer dober prvi korak v pravo smer, a nič več kot to. Kaj je vaš predlog za izboljšanje te direktive in kako se nameravate za to zavzeti v EP?
  • Vsi vemo, da je mir prvi pogoj za enakost med spoloma. Kaj nameravate narediti, če boste izvoljena, izvoljeni, da bi se EU uveljavila kot  učinkovita borka za obnovo mednarodnega reda, v katerem se  vse države iskreno zavežejo k preseganju vseh konfliktov interesov z diplomacijo, z miroljubnim urejanjem nakopičenih protislovij,  in ne z vojno,  in v ta prizadevanja  enakovredno vključila tudi ženske?