letni dopust in regres v nevladnih organizacijah: kaj morate vedeti?

Bliža se rok, do katerega morate zaposlene obvestiti o odmeri letnega dopusta za tekoče leto, t. j. 31. marec. Kako to storiti in kaj vse mora vsebovati obvestilo, vam bomo predstavili na 90-minutni delavnici, ki jo bo vodila vodja pravne službe CNVOS, Petra Cilenšek.

Naučili se boste tudi:

  • kako pravilno določiti sorazmerni del dopusta pri novozaposlenih in pri delavcih, ki ste jih zaposlili za določen čas,
  • kakšen je minimalen letni dopust oziroma najnižje število dni, ki ga morate zagotoviti zaposlenim,
  • do kdaj lahko delavci izkoristijo letni dopust in do kdaj morajo izkoristiti lanskega,
  • kakšne so spremembe iz novele Zakona o delovnih razmerjih na področju dopusta.

V drugem delu delavnice boste izvedeli, kdo vse je upravičen do regresa in v kakšni višini jim ta pripada. Spomnimo: rok za izplačilo regresa za leto 2024 je 1. julij 2024. Ponovili boste:

  • kako odmeriti regres delavcu, ki je zaposlen za določen čas in kako delavcu, ki je zaposlen za krajši delovni čas od polnega,
  • ali regres pripada tudi delavcu, ki dela od doma,
  • kaj se zgodi, če regresa ne izplačate do 1. julija,
  • kakšna je minimalna višina regresa, ki ga morate zagotoviti delavcem,
  • kakšna je davčna obravnava izplačila regresa in
  • ali se je regresu mogoče odpovedati.

Število mest je omejeno, da se bo lahko predavateljica posvetila vašim vprašanjem, zato pohitite s prijavo! Delavnice se lahko udeleži največ ena oseba iz posamezne nevladne organizacije.

Vprašanja, ki se vam porajajo o letnem dopustu in izplačilu regresa, lahko zapišete že ob prijavi na delavnico.

KOMU JE DELAVNICA NAMENJENA

Delavnica je namenjena predvsem vsem tistim, ki v nevladnih organizacijah skrbite za kadrovske zadeve, vodite projekte in programe, in vsem, ki nastopate v vlogi delodajalca (predsedniki, direktorji, vodje programov, strokovne vodje, sekretarji in podobno).

DELAVNICO BO VODILA

Petra Cilenšek, vodja pravne službe CNVOS in strokovnjakinja za zakonodajo in zakonske predloge, ki se tičejo nevladnega sektorja. Petra Cilenšek je v preteklih letih vodila vse pomembne delavnice in pravne posvetovalnice o protikoronskih zakonih in ukrepih, relevantnih za nevladne organizacije.

 

Rok za prijave se je iztekel

 

S prijavo se zavezujete, da se boste delavnice udeležili. Na delavnici lahko manjkate le, če imate za odsotnost upravičene razloge. Če nam za neudeležbo ne boste posredovali opravičila, bo vaša organizacija izgubila možnost udeležbe na brezplačnih delavnicah CNVOS v naslednjih 12 mesecih. 

Ker je povpraševanje za naše delavnice veliko, je prav, da priložnost za udeležbo dobijo tisti, ki nameravajo aktivno sodelovati. Če niste prepričani, da boste lahko na delavnici aktivno sodelovali, vas prosimo, da mesto prepustite nevladniškim kolegicam in kolegom. Hvala za razumevanje!

_____________________

Izvedbo delavnice sofinancira Ministrstvo za javno upravo iz Sklada za NVO v okviru Javnega razpisa za podporno okolje za razvoj nevladnih organizacij 2023 - 2027. 

Telefon: 01 542 14 22

e-mail: info@cnvos.si