sporočila za javnost

Javni razpisi so tako doma kot v tujini osnovni mehanizem razdeljevanja javnega denarja. Ker pa razpise izvajajo ljudje, ta sistem, enako kot vsi drugi, ni popolnoma imun na zlorabe. V izogib zlorabam sistem javnih razpisov pozna več varovalk in kontrolnih točk, ki so tokrat delovale. Do razkritja je namreč prišlo zaradi javne objave razpisnih rezultatov in sklepov, kar je, na pobudo CNVOS, od leta 2015 namreč zahtevano z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja. Razkrite nenavadnosti in sumi so zato najboljši dokaz delujočega sistema.

 

Spoštovana ministrica Sanja Ajanović Hovnik! Menimo, da je skrajni čas, da prevzamete odgovornost za nepravilnosti in netransparentno delovanje, povezano z javnim razpisom za krepitev demokracije in aktivnega državljanstva, in odstopite.

 

V CNVOS, krovni mreži slovenskih nevladnih organizacij, v četrtek, 8. septembra že 20. prirejamo vseslovenski Festival nevladnih organizacij LUPA. Jubilejni festival bo med 10. in 18. uro na Prešernovem trgu, Tromostovju in Stritarjevo ulico, spremljevalni program pa bo ob istem času v Baru Cukrarna na Poljanskem nasipu.

 

Lutra je tudi ena od nevladnih organizacij, ki so Andreju Vizjaku, takrat zaposlenemu v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), s tožbo na upravnem sodišču preprečile gradnjo hidroelektrarne Mokrice. Ko Vizjak postane minister za okolje in prostor, nemudoma izkoristi priložnost, da se Lutri maščuje.

 

Pri premierjevih tviteraških obračunavanjih ne gre le za nedolžno negodovanje ali prazne grožnje. Na vladnih odborih že dve leti sistematično pregledujejo sezname nevladnih organizacij, ki prejemajo javna sredstva, in preverjajo, kdo izmed njih kritizira delo vlade. Strogo po partijski liniji: vsakršna kritika je prepovedana. Seznam kritičnih organizacij, ki so ostale brez vladnih sredstev, se vztrajno daljša.

 

V Centru nevladnih organizacij (CNVOS), krovni mreži slovenskih nevladnih organizacij, smo zagovorniku načela enakosti Mihu Lobniku v ponedeljek poslali pobudo za začetek postopka ocene diskriminatornosti 5. odstavka 5. člena Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Danes je zagovornik enakosti pritrdil našim argumentom in vladi priporočil, naj v novi odlok vključi humanitarna skladišča, centre za razdeljevanje hrane in druge kraje, ki omogočajo brezplačen dostop do osnovnih življenjskih dobrin socialno ogroženim skupinam.

 

V CNVOS podpiramo cepljenje, ne pa ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, ki ranljive skupine pahnejo še v večjo stisko. Vlado, ki je med vikendom predstavila nov odlok, po katerem bo PCT od srede veljal praktično povsod, smo pozvali, naj ne pozabijo na 212 tisoč Slovencev, ki nujnih življenjskih potrebščin ne kupujejo v živilskih trgovinah, ampak jih prejmejo v humanitarnih skladiščih. Z novim odlokom tja namreč nimajo vstopa brez PCT. Kako bodo prišli do osnovnih živil?

 

V Centru nevladnih organizacij (CNVOS) odgovarjamo na odziv Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) na naše sporočilo za javnost z naslovom »Sloveniji grozi blokada 34 milijonov evrov«, ki smo ga medijem posredovali v ponedeljek, 28. junija 2021. Spomnimo: v sporočilu smo opozorili, da je SVRK tik pred objavo razpisov Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora (EGP) držav donatoric Norveške, Islandije in Lihtenštajna samovoljno vnesla diskriminatorne pogoje, s katerimi izključuje sodelovanje nevladnih organizacij. Zaradi te kršitve Sloveniji grozi blokada 34 milijonov evrov.

 

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) je tik pred objavo razpisov Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora (EGP) držav donatoric Norveške, Islandije in Lihtenštajna samovoljno vnesla diskriminatorne pogoje, s katerimi izključuje sodelovanje nevladnih organizacij. Zaradi te kršitve Sloveniji grozi blokada 34 milijonov evrov. Blokada sredstev držav donatoric se ne bi zgodila prvič – sredstva so leta 2014 zaradi izključevanja nevladnih organizacij blokirale Madžarski.

 

Po objavi našega pojasnila smo pridobili dva sveža dopisa Ministrstva za okolje in prostor (MOP) naravovarstvenim društvom glede dokazil o izpolnjevanju pogojev za status v javnem interesu na področju ohranjanja narave. MOP v njih zahteva predložitev imenskih seznamov članov in dokazila o plačilih članarine, iz katerih bo razvidno vplačilo posameznega člana (se pravi imenska dokazila).

 

Prejeli smo več vprašanj v zvezi z dopisi Ministrstva za okolje in prostor (MOP) glede izkazovanja pogojev za status naravovarstvene organizacije v javnem interesu, o katerih je pred dnevi poročala Mladina. Objavljamo odgovor pravne službe CNVOS.

 

Odzvali smo se na neresnične ali nepopolne trditve o Skladu za NVO in namenitvi dela dohodnine za donacije, ki jih je Ivan Simič objavil na svojem blogu, delila pa jih je Demokracija. 

 

SDS je v sedmi protikoronski zakon podtaknila ukinitev Sklada za NVO. V preteklih mesecih je to poskušala že dvakrat, a brez uspeha. Tokrat ji je ukinitev uspelo izsiliti. Sklad za NVO je glavni vladni stranki trn v peti, ker je edini sistemski vir financiranja nevladnih organizacij, ki mu vlada samovoljno ne more odvzeti denarja, saj ga ščiti zakon o nevladnih organizacijah. Zato bi SDS zdaj spremenila zakon.

 

V CNVOS smo v tednu človekovih pravic objavili video, v katerem smo zbrali nekaj podatkov o tem, kako so nevladne organizacije pomagale – in pomagajo – ljudem v času epidemije koronavirusa. Brez srčnosti in požrtvovalnosti nevladnic in nevladnikov bi bile posledice krize namreč še toliko večje.

 

V Zgodovinskem atriju ljubljanske Mestne hiše bo med 8. decembrom 2020 in 7. januarjem 2021 razstavljen strip dr. Horowitza »Kaj so nevladne organizacije?«. Razstavni projekt je nastal v produkciji Mirovnega inštituta v sodelovanju s CNVOS.

 

Več kot 250 nacionalnih zvez, sindikatov, društev, ustanov in zavodov je podpisalo javni poziv Ministrstvu za kulturo, naj umakne zahtevo po izselitvi in obnovo prostorov na Metelkovi 6 snuje skupaj z najemniki.

 

V kakršnikoli situaciji se znajdete v življenju - eno je gotovo: obstaja nevladna organizacija, ki vam bo podala roko. Naj bo to želja po plesu, učenju jezikov, raziskovanju jam ali pa varen prostor pred nasiljem, pozorno uho v duševni stiski in rama podpore v bolezni. Združujejo nas tudi, ko moramo stopiti skupaj in povzdigniti glas za okolje, človekove pravice in demokracijo.

 

Poslanci bodo jutri zvečer, 26. 5. 2020, sprejemali tretji protikoronski zakon, ki do konca leta 2021 odpravlja praktično vse naravovarstvene in okoljevarstvene varovalke pri gradnji objektov. Zakaj je ta zakon napad na okolje in naravo in zakaj podpisati peticijo proti sprejetju spornih določil?

 

Po tem, ko je proti-koronski zakon praktično izbrisal nevladne organizacije in obrambo okolja iz gradbenih postopkov, se zdaj Vizjakova ideja širi kot virus na vso ostalo zakonodajo. Sedaj z isto nemogočo zaostritvijo pogojev grozi v Zakonu o ohranjanju narave, ki bo v parlamentu obravnavan v torek.

 

Vlada je potrdila novelo proti-koronskega zakona, v katero je potihoma vtaknila še dodatne pogoje za sodelovanje NVO v postopkih izdaje gradbenega dovoljenja. Pogoji so tako zahtevni, da jih v dani situaciji ne more izpolniti tako rekoč nihče. 

 

Skupaj z Olimpijskim komitejem, Rdečim Križem, Zvezo prijateljev mladine, Planinsko zvezo in Nacionalnim forumom humanitarnih organizacij smo pripravili in v parlament poslali predlog razširitve zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, s katerim bi do povračil pod enakimi pogoji kot podjetja bila upravičena tudi društva, zavodi in ustanove. Skupen poziv si lahko preberete v nadaljevanju, v priponki pa najdete predlog amandmaja.

 

Osemnajsti Festival nevladnih organizacij LUPA je že skoraj tu! Naslednjo sredo, 11. 9. 2019, vas od 10. do 18. ure vabimo na naše stojnice v senci dreves na Bregu, kjer se bo predstavilo več kot 90 raznolikih nevladnih organizacij.

 

Predsedniku vlade, ministricam in ministrom smo danes poslali apel proti ukinitvi dodatka za delovno aktivnost za prejemnike denarne socialne pomoči. Apel, ki ga je podpisalo več kot 50 organizacij, od Rdečega križa Slovenije do Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, objavljamo v celoti.

 

V CNVOS smo se odzvali na pogovor v Odmevih 29. aprila na temo razveljavitve okoljevarstvenega soglasja za HE Mokrice. Voditeljica Rosvita Pesek je celoten pogovor namreč izkoristila za vrsto lažnih trditev in podlih insinuacij o okolje- in naravovarstvenih nevladnih organizacij. Pismo, ki smo ga poslali odgovorni urednici informativnega programa na TV Slovenija, Manici Janežič Ambrožič, in v vednost Varuhu pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija, objavljamo v celoti. Menimo, da bi se morala voditeljica Rosvita Pesek za svoja pristranska in netočna mnenja o nevladnih organizacijah gledalcem in nevladnim organizacijam primerno in javno opravičiti.

 

Vsaka večerja je lahko dobra, ni pa kar vsaka Ta dobra: Ta dobrih večerij je osem, skuhale in pojedle pa se bodo isti dan, ob isti uri – v sredo, 29. maja ob 19h. Takrat bo osem ljubljanskih restavracij vaše brbončice razvajalo s prav posebnim namenom. Polovico zneska od vsakega, prav za to priložnost ustvarjenega dobrodelnega menija, bodo poklonile osmim izbranim nevladnim organizacijam in njihovim projektom.

 

Delov novinar Karel Lipnik je v prispevku z naslovom »Kdo nadzira nevladne organizacije«, objavljenim danes, 4. aprila 2019, nevladne organizacije označil za davčne oaze. Nevladne organizacije so po njegovih besedah podvržene slabemu nadzoru, ki jim omogoča zlorabe pravic. V dokaz je Lipnik nanizal dvanajst trditev. Toda ne le, da njegove trditve niso podkrepljene z dejstvi: prav vseh dvanajst je z dejstvi popolnoma skreganih. V krovni mreži slovenskih nevladnih organizacij CNVOS smo zbrali dejstva, ki dokazujejo nepravilnost Lipnikovih trditev.

 

Na dan človekovih pravic, 10. decembra, smo se slovenske nevladne organizacije pridružile vseevropski kampanji #NoDayWithoutUs in ljudem okoli nas pokazale, kako skrbimo za dobrobit ljudi in okolja, v katerem živimo – ker nam je mar. V kampanji je sodelovalo več kot 10.000 organizacij, prav slovenske pa s(m)o tiste, ki s(m)o močno pripomogle k odmevnosti njenega sporočila!

 

Slovenske nevladne organizacije smo se pridružile vseevropski kampanji #NoDayWithoutUs ob svetovnem dnevu človekovih pravic. Nevladne organizacije v Sloveniji in v drugih evropskih državah smo stopile skupaj, da bi pokazale, da nam je dovolj neutemeljenih obtožb, napadov, omejevanja naših aktivnosti in svobode izražanja. Z objavami na družbenih omrežjih s ključnikoma #MarNamJe in #NoDayWithoutUs želimo ljudem pokazati, kaj vse naredimo za njih in kako pomembno je, da nas pri tem podpirajo, ter s tem zajeziti poceni populizem in opozoriti na krčenje prostora civilne družbe.

 

Zmožnost plačevanja računov za osnovne življenjske potrebe bi morala biti samoumevna za vse zaposlene. Pa vendar minimalna plača, ki trenutno znaša 638 evrov neto, prag preživetja presega le za dva evra. V humanitarnih in nevladnih organizacijah podpiramo predlog novele zakona o minimalni plači, ki bi s 1. januarjem 2019 dvignil plače 70.000 zaposlenim. Predlagani dvig delavkam in delavcem, ki za svoje delo prejemajo minimalno plačo, še zdaleč ne bo zagotovil lagodnega življenja, popeljal pa jih bo vsaj korak bliže dostojnemu življenju. Vlagateljem in podpisnikom predloga novele zakona o minimalni plači smo poslali odprto pismo, v katerem pozdravljamo dvig minimalne plače.

 

Ministrstvo za pravosodje je objavilo osnutek novele Zakona o kazenskem postopku. V CNVOS smo podali predlog sprememb glede odloženega pregona, po katerih bi osumljenec v zameno za ustavitev kazenskega postopka lahko namenil sredstva nevladnim organizacijam, ki delujejo v javnem interesu.

 

V CNVOS ostro nasprotujemo širjenju lažnih informacij o delovanju Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij – PIC, ki ga je 7. septembra 2018 sprožila danes že nekdanja ministrica za notranje zadeve Vesna Györköš Žnidar.

 

Objavljamo javni odgovor na javni odziv poslanske skupine LMŠ na javno pismo nevladnih organizacij zoper imenovanje Damirja Črnčeca za državnega sekretarja za državno vrednost. V 30 nevladnih organizacijah nasprotujemo imenovanju Črnčeca – človeka, ki se v svojih javnih nastopih in izjavah brezsramno poslužuje odkrito rasističnega diskurza.

 

Središče Ljubljane so 13. septembra že 17. leto zapored zavzele nevladnice in nevladniki. V okviru 17. vseslovenskega festivala nevladnih organizacij LUPA v organizaciji krovne mreže slovenskih nevladnih organizacij CNVOS se je na stojnicah na Prešernovem trgu, Wolfovi ulici, Tromostovju in Stritarjevi ulici predstavilo več kot 130 nevladnih organizacij.

 

V nevladnih organizacijah nasprotujemo imenovanju Damirja Črnčeca za državnega sekretarja za državno varnost. Gre za človeka, ki se v svojih javnih nastopih in izjavah brezsramno poslužuje odkrito rasističnega diskurza.

 

Do vseslovenskega festivala nevladnih organizacij LUPA, ki ga letos že 17. leto zapored organiziramo v CNVOS, nas loči le še nekaj dni. Na celodnevnem dogodku, ki bo v četrtek, 13. septembra, od 10. do 18. ure, se bo v središču Ljubljane na stojnicah in s programom predstavilo več kot 130 nevladnih organizacij.

 

Ste vedeli, da imamo v CNVOS najbolj obsežno javno dostopno bazo podatkov o nevladnem sektorju v Sloveniji? Pravkar smo jo posodobili s svežimi podatki za leto 2017. Obisk baze toplo priporočamo, če vas na primer zanima, koliko denarja s(m)o v lanskem letu ustvarile nevladne organizacije in kolikšen je delež javnega financiranja.

 

SDS v primeru zmage napovedala absolutno ukinitev financiranja vseh nevladnih organizacij. Pomeni to konec gasilskih, lokalnih športnih, kulturnih, turističnih društev, vrhunskega športa, katoliških vrtcev in osnovnih šol, društev upokojencev?

 

Spoštovane državne svetnice, svetniki! Danes boste na svoji seji odločali o vetu, ki ne bo samo preprečil, da bi do 1. januarja 2019 denarna socialna pomoč znašala 385 evrov, ampak bo njen znesek postavil nazaj na sedanjih 297 evrov, za katerega celo vlada s finančnim ministrstvom vred priznava, da je že devet (9!) let absolutno prenizek ...

 

Parlamentarni odbor za notranje zadeve je v petek brez glasu proti podprl predlog Zakona o nevladnih organizacijah. Hkrati je odbor sprejel še pomembno dopolnilo o ustanovitvi proračunskega sklada za NVO. Gre za posebno proračunsko postavko, na kateri se avtomatsko zbirajo sredstva, ki ostajajo od t.i. 0,5% dohodninskih donacij, se pravi tista sredstva, ki bi jih ljudje lahko namenili v splošnokoristne namene, pa jih ne.