Parlamentarni odbor za notranje zadeve je v petek brez glasu proti podprl predlog Zakona o nevladnih organizacijah. Hkrati je odbor sprejel še pomembno dopolnilo o ustanovitvi proračunskega sklada za NVO. Gre za posebno proračunsko postavko, na kateri se avtomatsko zbirajo sredstva, ki ostajajo od t.i. 0,5% dohodninskih donacij, se pravi tista sredstva, ki bi jih ljudje lahko namenili v splošnokoristne namene, pa jih ne.

Delež dohodninskih donacij se iz leta v leto sicer povečuje, še vedno pa letno ostaja nerazporejenih 4-5 milijonov evrov. Ta sredstva bodo odslej kot poseben proračunski sklad namenjene financiranju razvoja nevladnega sektorja. Pobuda za takšen proračunski sklad je v sektorju živa že 10 let, a zaradi nasprotovanja finančnega ministrstva doslej ni bila uresničena (MF ji je ostro nasprotovalo tudi zadnji dve leti pri usklajevanju Zakona o NVO).

 

Amandma so na pobudo poslanca Janija Möderndorferja podprle in vložile vse koalicijske poslanske skupine, šlo pa je za skupno akcijo Zveze prijateljev mladine, CNVOS in Slovenske filantropije, ki jo je podprlo več kot 200 nevladnih in prostovoljskih organizacij. Za podporo in hiter odziv se vsem zahvaljujemo.

 

Zakon mora sedaj biti potrjen še na parlamentarni plenarni obravnavi. Vsebinskih posegov v predlog sicer ne pričakujemo, bomo pa zadevo pozorno spremljali.