Ljubljana, 16. 9. 2021 – V Centru nevladnih organizacij (CNVOS), krovni mreži slovenskih nevladnih organizacij, smo zagovorniku načela enakosti Mihu Lobniku v ponedeljek poslali pobudo za začetek postopka ocene diskriminatornosti 5. odstavka 5. člena Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Danes je zagovornik enakosti pritrdil našim argumentom in vladi priporočil, naj v novi odlok vključi humanitarna skladišča, centre za razdeljevanje hrane in druge kraje, ki omogočajo brezplačen dostop do osnovnih življenjskih dobrin socialno ogroženim skupinam.

Zagovornik načela enakosti v danes izdanem Priporočilu glede nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami potrjuje argumente, ki smo jih zapisali v pobudi. Ugotavlja, da v odloku med izjemami ni humanitarnih skladišč, centrov za razdeljevanje hrane in drugih krajev, ki omogočajo brezplačen dostop do osnovnih življenjskih dobrin socialno ogroženim skupinam, in pritrjuje našemu mnenju, da odsotnost te izjeme kaže na diskriminacijo najrevnejših skupin prebivalstva. Vladi zato izdaja priporočilo, naj v odlok vključi prost dostop do humanitarne pomoči.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je sicer v torek izdalo dodatno pojasnilo, v katerem so zapisali, da pogoja PCT za prevzem pomoči v obliki hrane in uporabnikom v nujnih postopkih na področju socialne in družinske problematike ni treba izpolnjevati. Kljub pojasnilu MDDSZ pa na terenu prihaja do težav, kot nam poročajo humanitarne in socialnovarstvene organizacije, sploh tiste, ki nimajo lastnih prostorov s samostojnimi vhodi. Citiramo eno izmed njih (podatke o organizaciji hranimo v CNVOS):

»Našim uporabnikom, ki nimajo PCT, so danes zavrnili vstop v prostore, kjer imamo svoje pisarne. Smo jim pokazali dopis MDDSZ in razložili nujnost situacije za osebo, ki je deložirana, a so nam odgovorili, da ni podlage v odloku za kaj takega (za takšno izjemo nujnosti) in da bodo oni upoštevali odlok, ker so kazni velike in inšpektorji na pohodu.«

Vlado smo zato pozvali, naj spremeni odlok in med izjeme izrecno vključi tudi situacije, ki jih je MDDSZ opisalo v dodatnih pojasnilih.

 

Priloga 1: Priporočilo zagovornika načela enakosti glede nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami Priloga 2: Pobuda CNVOS za začetek postopka ocene diskriminatornosti predpisa in prošnja za izdajo priporočila glede predpisa glede 5. odstavka 5. člena Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2