status v javnem interesu: kako ga pridobiti in kaj prinaša?

Nevladne organizacije s statusom delovanja v javnem interesu imajo kar nekaj ugodnosti – prejmejo lahko donacije iz 1 % dohodnine, občine jim lahko v brezplačno uporabo dajo svoje prostore brez javnega razpisa, prednost imajo pri javnih razpisih ... Prav tako večina novejših predpisov ugodnosti za nevladne organizacije pogojuje s statusom v javnem interesu, zato postaja ta status vse pomembnejši. Kljub temu pa jih ima od več kot 27.000 slovenskih nevladnih organizacij takšen status zgolj 22 odstotkov.

Matej Verbajs, pravni svetovalec in nekdanji vodja pravne službe CNVOS, vam bo na delavnici na enostaven in praktičen način predstavil vse, kar morate vedeti o pridobitvi statusa v javnem interesu.

Izvedeli boste:

  • kaj konkretno posamezna ministrstva zahtevajo od nevladnih organizacij,da jim takšen status podelijo, 
  • katere dokumente boste pri tem potrebovali,
  • kakšne rezultate je potrebno doseči, ter
  • kako v praksi poteka podelitev statusa.
Prav tako boste izvedeli, kakšne ugodnosti in obveznosti imajo nevladne organizacije s statusom delovanja v javnem interesu.
 

Komu je delavnica namenjena?

Delavnica je namenjena vsem predstavnikom nevladnih organizacij, ki statusa v javnem interesu še nimajo.

 

Delavnico bo vodil

Matej Verbajs, pravni svetovalec in nekdanji vodja pravne službe CNVOS, ki se že več kot petnajst let ukvarja s pravnim svetovanjem nevladnim organizacijam, zanje pripravlja pogodbe, pravilnike, tožbe in druge pravne akte ter izvaja predavanja in delavnice. Sodeloval je tudi pri pripravi mnogih predlogov predpisov, novel predpisov in zakonskih iniciativah v korist nevladnih organizacij.

 

VSA PROSTA MESTA NA DELAVNICI SO ZASEDENA


S prijavo se zavezujete, da boste obiskali vse termine delavnice. Na delavnici lahko manjkate le, če imate za odsotnost upravičene razloge. Če nam za neudeležbo ne boste posredovali opravičila, bo vaša organizacija izgubila možnost udeležbe na brezplačnih delavnicah CNVOS v naslednjih 12 mesecih.

Ker je povpraševanje za naše delavnice veliko, je prav, da priložnost za udeležbo dobijo tisti, ki nameravajo aktivno sodelovati. Če niste prepričani, da boste lahko na delavnici aktivno sodelovali, vas prosimo, da mesto prepustite nevladniškim kolegicam in kolegom. Hvala za razumevanje!

 

_____________________

Izvedbo delavnice sofinancira Ministrstvo za javno upravo iz Sklada za NVO v okviru Javnega razpisa za podporno okolje za razvoj nevladnih organizacij 2019 - 2023.

Telefon: 01 542 14 22

e-mail: info@cnvos.si