Ker so ukrepi omejitve gibanja prizadeli tudi številne nevladne organizacije in posegli v naše običajne postopke dela, vam spodaj navajamo nekaj digitalnih rešitev, ki vam lahko v teh časih olajšajo delo. Seznam nikakor ni popoln, saj je na trgu možnosti enostavno preveč. Izpostavili smo nekatere najbolj razširjene, pri tem pa si pomagali z obstoječimi članki in viri drugih nevladnih organizacij. Če vseeno menite, da smo kakšnega pomembnega izpustili, nam lahko to sporočite na info@cnvos.si

O tem, kako lahko pošiljate množična SMS sporočila, opravljate konferenčne klice, vzpostavite Viber skupine in delite Google dokument je v članku »Možnost uporabe preprostih mobilnih in digitalnih orodij za sodelovanje« pisalo Središče Stičišče. Članek si lahko preberete tukaj, vključuje pa tudi praktičen prikaz uporabe teh orodij.

Videokonference

V tem času široko uporabljena metoda za izpeljavo sestankov na daljavo. Nekatere od možnosti za opravljanje videokonferenc (Zoom, Skype, Cisco Webex, Jitsi Meet, Google Hangouts) so predstavljene tukaj.

Facebook zaprte skupine

Tudi spletno omrežje Facebook lahko izkoristite za vaše delo. Ustvarite lahko zaprte skupine, kjer si lahko s člani, sodelavci ali prostovoljci izmenjujete informacije. A vseeno previdno – Facebook ni prostor za izmenjavo zaupnih dokumentov in podatkov, lahko pa je dober način za izmenjavo idej, kako proslaviti vašo obletnico delovanja!

Platforme za skupinsko delo

Na tržišču obstaja veliko rešitev, ki omogočajo skupinsko delo na daljavo. Mreža za vključujočo informacijsko družbo je pripravila članek, v katerem podrobneje predstavlja platformo NextCloud. V shemi TechSoup Slovenija, ki nevladnim organizacijam omogoča cenejšo licenčno opremo pa med drugim najdemo Slack, Microsoftove storitve v oblaku (Microsoft for Nonprofits), Googlov G-Suite ( G-Suite) ter Workplace by Facebook.

Programska in računalniška oprema 

A včasih se zalomi že čisto na začetku. Brez delujočega računalnika z osnovno programsko opremo nam nobena spletna rešitev nič ne koristi.  

Prosta programska oprema, ki je brezplačna in lahko nadomesti uporabo licenčne opreme (npr. Microsoft Office) je objavljena v članku, ki ga je pripravila mreža za vključujočo informacijsko družbo in ga lahko najdete tu.

Nekoliko daljši seznam prosto dostopne brezplačne opreme je objavljen tudi na spletni strani društva Lugos.  

Posebno ponudbo ugodnejše licenčne opreme za NVO lahko poiščete na spletni strani TechSoup Slovenija, ki nudi pomoč in podporo pri pridobivanju donacij in popustov licenčne programske opreme, storitev v oblaku in drugih storitev. Seznam vseh produktov, ki jih omogočajo, je objavljen tu.

Brezplačno računalniško opremo (prenosniki, osebni računalniki, tiskalniki) lahko dobite prek Društva za trajnostni razvoj Duh časa, ki sprejema rabljeno računalniško opremo in jo usposobi za ponovno uporabo. Računalnike tako poklanjajo naprej socialno ogroženim posameznikom in tudi nevladnim organizacijam. Več informacij je objavljenih na njihovi spletni strani.

Cenejšo računalniško opremo za nevladne organizacije pa znotraj svoje sheme ponuja tudi TechSoup Slovenija. Podrobnosti so objavljene na njihovi spletni strani.  

Tudi na nacionalni agenciji programa Erasmus + Movitu, so zbrali nekaj spletnih virov, povezanih z e-izobraževanjem in digitalnim mladinskim delom, fasilitiranjem in pripravi spletnih dogodkov in konferenc. Seznam najdete tukaj.

Seznam spletnih orodij, ki so ga pripravili na TASCO

TACSO izvaja tehnično pomoč za nevladne organizacije iz Zahodnega Balkana in Turčije (TACSO). Tudi oni so pripravili seznam spletnih strani, kjer lahko nevladne organizacije najdejo številna orodja, ki olajšajo delo na daljavo. Vse informacije na spodnjih povezavah so v angleškem jeziku.

TACSO obljublja, da bodo seznam sproti dopolnjevali, zato vas vabimo, da novosti spremljate tudi na njihovi spletni strani, kjer je novica objavljena.