European Civic Forum (ECF) je razglasil zmagovalce natečaja Stories from the lockdown (Zgodbe iz karantene), na katerem so zbirali navdihujoče zgodbe aktivistov, organizacij, gibanj in drugih, ki so med koronakrizo pripravljali predloge politik in si prizadevali za spoštovanje državljanskih pravic. Med sedmimi nagrajenci so tudi slovenski kolesarji, ki se že več kot 20 tednov udeležujejo protivladnih protestov.

Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, je za ECF pojasnila, da protesti proti desni vladi v Sloveniji niso novost. »V letih 2012 in 2013 smo imeli štiri velike demonstracije proti takratni desni vladi. Imenovale so se »vstaje«. Ljudstvo je doseglo, da je vlada padla. Toda, kar je zares edinstveno pri današnjih protestih, je to, da se ljudje na ulicah zbirajo vsak petek. Na začetku sem mislila, da bo protestniško gibanje med poletjem zamrlo, vendar se to ni zgodilo, saj se vlada preprosto ne ustavi. Družbene neenakosti se večajo in večajo.«

Med nagrajenci so tudi:

  • Iniciativa We are fair (Pošteni smo), koalicija šestih nevladnih organizacij, ki si prizadeva za uvedbo zakona o zakonski zvezi istospolnih partnerjev na Češkem. Iniciativa je zbirala sredstva za dve izmed skupin, ki jih je koronakriza najbolj prizadela: starše samohranilce in umetnike.
  • Greek Forum of Refugees (Grški begunski forum), združenje beguncev in migrantov v Atenah, ki si prizadeva za opolnomočenje pribežnikov. Med koronakrizo so zbirali sredstva za bone, ki so jih migranti in brezdomci lahko unovčili v trgovinah.
  • Fundacija Women on the Road (Ženske na cesti), prva fundacija na Poljskem, ki jo upravlja begunka. Skupina žensk je med koronakrizo sešila več kot 31.000 zaščitnih mask in jih razdelila po celi državi.
  • Španska zveza SEDOAC, združenje negovalnih delavcev različnih nacionalnosti, ki si prizadevajo za enakopravne in spoštljive delovne pogoje za vse negovalne delavce v Španiji. Med karanteno so izpeljali močno zagovorniško kampanjo, s katero so zahtevali podporo negovalnim delavcem.
  • The Wheel (Kolo), irska nevladna organizacija, ki je v sodelovanju z drugimi organizacijami zbrala 40 milijonov evrov za pomoč skupnosti ter prostovoljskim organizacijam, dobrodelnim ustanovam in socialnim podjetjem na Irskem.

Decembra bo ECF navdihujoče zgodbe nagradil v Bruslju, ob prisotnosti predstavnikov EU in mednarodnih inštitucij. Zgodbe bodo zbrane tudi v peti številki poročila Activizenship – 2020 Civic Space Watch.