Škodo na stavbah, kjer opravljate dejavnost morate oddati občini, na območju katere takšna stavba stoji. Do škode ste upravičene organizacije na območjih prizadetih občinah v regijah Dolenjska, Gorenjska, Koroška, Osrednja Slovenija, Notranjska, Pomurje, Podravje, Posavje, Severna Primorska, Vzhodna Štajerska, Zahodna Štajerska in Zasavje.

Postopek ocene škode

Občine morajo zbrane podatke v državno aplikacijo vnesti do 22. septembra 2023, tako da svetujemo, da o škodi občini poročate čim prej. Nekatere občine so sicer popise stavb opravile še same. V primeru, da vaše stavbe niso popisale svetujemo, da jim oddate obrazec čim prej.

Obrazec, s katerim poročate o škodi na stavbah, je dostopen tukaj.

Obrazec, s katerim poročate o delni škodi na stavbah, je dostopen tukaj.

Pri oceni škode na stavbah se kot škodo ugotavlja s primerjavo stanja poškodovane stvari tik pred nesrečo in stanja po nesreči (poplave in plazovi avgusta 2023). Pri tem se upošteva tudi življenjsko dobo ter možnosti in vpliv lastne sposobnosti obnavljanja poškodovane stvari.

Predložiti boste morali dokazila o škodi (cenitev škode in zapisnik o ogledu oziroma podatke na podlagi katerih se je škoda ocenila). Zapisnike o škodi vam mora izpolniti komisija za oceno škode pri posamezni občini ali pooblaščeni cenilec (s podpisom potrdita cenitev škode).

Pomembno! Ocenjuje se poškodovanost in ne sanacija poškodovanih stvari.

Kaj vse spada med stavbe?

Kot škoda na stavbah se ocenjuje škoda na zgradbah, tleh, stenah, vratih, oknih, napeljavah (električna, vodovodna, …), zemljišča, parkirišča, drevesa, ograje in podobno.

 

Spremljajte CNVOS na družbenih omrežjih FacebookTwitterInstagram in YouTube.

Naročite se na naš tedenski e-novičnik in bodite na tekočem z razpisi, izobraževanji, dogodki in drugimi novicami, pomembnimi za nevladni sektor: PRIJAVA.