Mirovni inštitut, Društvo novinarjev Slovenije in Pod črto vabijo na spletni pogovor o zoperstavljanju političnem vmešavanju v delovanje javne radiotelevizije, ki bo potekal v sredo, 20. aprila 2022, ob 14. uri na spletni platformi Zoom. 

Iztočnica bodo razmere v Sloveniji, vendar se bodo osredotočili na izkušnje s prizadevanjem za neodvisnost javnih radiotelevizij v drugih državah Evrope, zlasti na Danskem in v Estoniji. 

Osredotočili se bodo na vprašanja:

  • Kako zaščititi institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost javnih radiotelevizij?
  • Kako javni radioteleviziji na Danskem in v Estoniji ščitita svojo institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost ter preprečujeta politično vmešavanje?
  • Ali in na kakšen način lahko vlada ali drugi politični akterji vplivajo na vodenje, financiranje in uredniško politiko javnih radiotelevizij v teh državah?
  • Ali je prišlo do poskusov političnih akterjev, da bi zmanjšali neodvisnost ali finančno oslabili javno radiotelevizijo? Na primer z imenovanjem politično delegiranih kadrov v organe upravljanja, vodenja ali v uredništva, z omejevanjem finančnih virov ali kako drugače?
  • Kakšna je stopnja zaupanja javnosti v javno radiotelevizijo na Danskem in v Estoniji?
  • Ali so novinarji javnih radiotelevizij v teh državah tarča spletnega nadlegovanja ali verbalnih napadov in groženj političnih akterjev?
  • Kako se novinarji in uredniki odzivajo na poskuse političnega vmešavanja?
  • Kako mehanizmi samoregulacije z ombudsmanom prispevajo k zaupanju javnosti, neodvisnosti in integriteti javne radiotelevizije? Ali pomagajo preprečevati poskuse političnega vmešavanja?

V spletnem pogovoru o teh vprašanjih bosta sodelovala Christian S. Nissen, nekdanji generalni direktor danske radiotelevizije DR, ter Tarmu Tammerk, ombudsman (varuh pravic gledalcev in poslušalcev) pri estonski javni radioteleviziji, ERR. Spletni pogovor z gostoma iz Danske in Estonije bo vodila Ksenija Horvat, novinarka in voditeljica na Televiziji Slovenija. Pogovor bo  v angleškem jeziku.

Več informacij in povezavo na spletni pogovor na Zoom platformi najdete na spletni strani Mirovnega inštituta.