Vlada RS je izdala spremembo Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2, s katero je določila obvezno testiranje tudi za osebne asistente, saj zaradi dela z uporabniki osebne asistence obstaja neposredna nevarnost za širjenje covida-19. Testiranje je obvezno tako za zaposlene kot tudi za zunanje izvajalce.

Podrobnejše načine in pogoje obveznega testiranja določa Pravilnik o izvajanju posebnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 za osebe, ki izvajajo socialno varstvene storitve in programe (Uradni list RS, št. 133/21 in 138/21 )

Sprememba je začela veljati v torek, 27. avgusta 2021. Tako se morajo tudi osebni asistenti do nadaljnjega udeleževati tedenskega testiranja na virus SARS-CoV-2 v okviru posebnega presejalnega programa.

Testiranje ni obvezno za osebe, ki izpolnjujejo t. i. PCT pogoj (prebolele, cepljenje, testirane), pri čemer velja, da dokazilo o negativnem rezultatu hitrega testa ne sme biti starejše od 48 ur. 

Za tiste, ki izpolnjujejo PCT pogoj, je testiranje obvezno, če kažejo znake okužbe dihal, druge simptome ali znake covida-19, ali imajo »pozitivno epidemiološko anamnezo«. To pomeni, da so bili v stiku z okuženo osebo, ali pa se na delo vračajo po obisku države z visokim odstotkom okuženih prebivalcev.

Osebo na testiranje napoti delodajalec. Testiranje je brezplačno, stroške krije država.

O samem postopku in pravicah ter obveznostih si lahko več preberete tukaj. Za osebne asistente veljajo namreč enaka pravila kot za osebe, ki izvajajo socialnovarstvene programe.