Vlada je popravila Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Izpolnjevanje pogoja PCT tako ni več potrebno uporabnikom v nujnih postopkih socialne in družinske problematike ter nujne osebne asistence. Poleg tega odlok zdaj jasno določa, da so med kraji, kjer izpolnjevanje pogoja ni potrebno, tudi humanitarna skladišča, centri za razdeljevanje hrane in drugi kraji, ki omogočajo brezplačen dostop do osnovnih življenjskih dobrin socialno ogroženim skupinam.

Spomnimo: vlada je konec minulega tedna predstavila odlok, v katerem je pozabila na ljudi, ki nujne življenjske potrebščine prejemajo v humanitarnih skladiščih: ta namreč niso bila med kraji, kjer pogoja PCT ni treba izpolnjevati. Med izjemami prav tako ni bilo nujnih primerov socialne in humanitarne pomoči, kar konkretno na primer pomeni, da se ženske, ki so doživele nasilje, brez testa ne bi mogle zateči v krizni center. V CNVOS zagovarjamo upoštevanje pogoja PCT, vendar se ne moremo strinjati s pogojevanjem dostopa do nujnih življenjskih potrebščin in pomoči.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se je odzvalo in izdalo dodatno pojasnilo, v katerih primerih uporabnikom ni treba izpolnjevati pogoja PCT. Vendar je na terenu prihajalo do težav glede interpretacije teh pojasnil, o katerih smo pisali tukaj

Odzval se je tudi zagovornik načela enakosti in izdal Priporočilo glede nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami.

Naša skupna prizadevanja so bila uspešna – vlada je spremenila odlok tako, da so v njem nedvoumno navedeni nujni primeri socialne in humanitarne pomoči.