DIVJA MISEL, Inštitut za neprofitno komunikacijo vabi na okroglo mizo oziroma čitalnico na temo repatriarhalizacije družbe, ki bo potekala v torek, 22. januarja, ob 19h na Vodnikovi domačiji Šiška.

Globalne neenakosti, ekološke katastrofe in sedanje ter prihodnje množične migracije vplivajo tudi na razmerja med spoli. Za ženske bo poskrbljeno, če se bodo uklonile težnjam po retradicionalizaciji in repatriarhalizaciji. V zameno za njihovo neplačano skrbstveno delo in podreditev vsesplošnemu tradicionalizmu, ki naj ohrani status quo v ekonomsko in socialno negotovih razmerah, obljublja naklonjenost in družbeno skrb. Čeprav gre za globalne procese skrbi, ki se v resnici spreminjajo v nasilje, je potrebno analizirati, kako se ti manifestirajo v Sloveniji, kdo so lokalni nosilci neopatriarhata in kakšen je potencial aktivističnih gibanj pri nas.

Pogovor bo temeljil na knjigah:

  • Restavracija kapitalizma, repatriarhalizacija družbe, Lilijana Burcar
  • Skrb kot nasilje, Darja Zaviršek

Na okrogli mizi sodelujeta Darja Zaviršek in Jernej Kaluža. Pogovor moderira Martina Černe. 

Čitalnice so serija pogovorov v soorganizaciji projekta Udesin in Kooperative THD, ki želijo ponovno vzpostaviti skupen prostor obeh oblik mišljenja – ustvariti stičišče danes praviloma ločenih sfer, za katerega verjamemo, da lahko ob dvigu ravni javne razprave prispeva tudi k novemu zagonu domače teoretske produkcije.
Na dogodkih, ki enkrat mesečno potekajo na Vodnikovi domačiji, sodelujejo avtorji, prevajalci in teoretiki, sodelavci založb, združenih v Kooperativo THD (*cf., DTP Analecta, Krtina, Sophia, Studia humanitatis) ter člani kolektiva projekta UDESIN.