nvo v času poplav

IZPOSTAVLJAMO

Ocena škode po poplavah pri društvih, zavodih, ustanovah in ribiških družinah

Ministrstvo za javno upravo RS je izdalo navodila in obrazec za prijavo škode zaradi poplav, ki so jih utrpela društva in ustanove. Upravičeni boste lahko do povračila škode na strojih, opremi, zalogah in izpadu prihodka. Rok za oddajo ocene škode je 20. september 2023. Pomoč zavodom in ribiškim družinam se obravnava v sklopu odprave posledic v gospodarstvu.

Več informacij

 

PRAVNA POSVETOVALNICA: Pomoč pri prijavi škode

Vodja pravne služne CNVOS in predstavnici Ministrstva za javno upravo RS sta 15. septembra 2023, od 13.00 do 14.30, brezplačno na Zoomu podale vse potrebne informacije za pravilno izpolnitev obrazcev za prijavo škode iz poplav in plazov avgusta 2023, nastale pri društvih, ustanovah in zavodih ter same ocene škode. Objavljamo predstavitev z delavnice.

Predstavitev z delavnice

 

Kaj vam prinaša drugi sklop interventnih ukrepov

Državni zbor je v četrtek, 31. avgusta 2023, sprejel Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP), ki že velja. Predstavljamo vam nabor ukrepov, ki zadevajo nevladne organizacije.

Nabor vseh ukrepov

 

Pravna posvetovalnica - Pomoč za nevladne organizacije po poplavah in plazovih avgusta 2023

Vodja pravne službe na CNVOS Petra Cilenšek vam bo v ponedeljek, 11. septembra 2023, ob 10. uri v posvetovalnici na Zoom-u razložila, kako že sprejeti ukrepi pomagajo nevladnim organizacijam, in odgovarjala na vaša vprašanja. Pravna posvetovalnica bo trajala uro in pol. Udeležba je brezplačna, število mest pa je omejeno.

Prijava 

 

Prvi intervencijski ukrepi za odpravo posledic poplav

Državni zbor je včeraj, 9. 8. 2023, v okviru Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F) sprejel prvi paket ukrepov po poplavah, ki so v preteklih dneh prizadele državo. Predstavljamo vam nabor ukrepov, ki zadevajo nevladne organizacije.

Predstavitev ukrepov 

 

Organizacija dela v nevladnih organizacijah zaradi poplav

Državni zbor je sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F), ki določa povračilo nadomestil plač delavcem, ki so bili od 3. avgusta 2023 napoteni na začasno čakanje na delo kot posledico poplav avgusta 2023. Ukrep čakanja na delo - kot tudi druge možnosti, npr. odreditev dela na domu, začasno spremembo vrste dela, dodatno delo v primerih naravnih nesreč ali izrabo letnega dopusta - pojasnjuje naša pravna služba.

Organizacija dela v NVO

 

Kako ravnati v primeru odsotnosti delavcev z dela zaradi poplav?

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F) določa tudi povračilo nadomestil plač delavcem, ki so bili od 3. avgusta 2023 upravičeno odsotni z dela zaradi višje sile, ki je posledica poplav avgusta 2023. Kako evidentirati njihovo odsotnost v skladu z ZOPNN-F, si lahko preberete s klikom na spodnjo povezavo.

Določitev podlage za odsotnost

____________________

Pripravo prispevkov na podstrani "NVO v času poplav" sofinancira Ministrstvo za javno upravo iz Sklada za NVO v okviru Javnega razpisa za podporno okolje za razvoj nevladnih organizacij 2019 - 2023.