Evropski inštitut za enakost spolov (EIGE) je 15. oktobra objavil indeks enakosti spolov za 2019, ki kaže, da je EU od leta 2017 rezultat za dosego enakosti spolov izboljšala za le eno točko, in sicer na 67,4 točke.

Indeks enakosti spolov meri napredek in vrzeli (neenakosti) med ženskami in moškimi od leta 2005, pri čemer se osredotoča na šest osrednjih področij (delo, denar, znanje, čas, moč in zdravje) ter dve stranski po­dročji (prekrivajoče se neenakosti in nasilje). Letošnji indeks posebej izpostavlja usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja. Izračuna se iz kazalnikov v zvezi s spolom, ki so združeni v enotno zbirno merilo. Države članice so v skladu z indeksom ocenjene z oceno od 1 do 100, pri čemer 1 pomeni popolno neenakost in 100 popolno enakost.

Po poročanju Predstavništva Komisije v Sloveniji ima najnižjo vrednost točk področje moči, ki se nanaša na enakost pri odločanju. Po drugi strani pa je prav na tem področju dosežen največji napredek, zlasti zaradi večje zastopanosti žensk v upravnih odborih družb.

Švedska je s 83,6 točke še naprej na vrhu lestvice v EU, sledi pa ji Danska s 77,5 točke. Največji korak v prizadevanjih bosta morali storiti Grčija in Madžarska, saj imata obe po manj kot 52 točk. Slovenija je na lestvici enakosti spolov dosegla 68,3 točke, kar jo uvršča na 11. mesto med državami EU. Med letoma 2005 in 2017 je rezultat izboljšala za 7,5 točke.

Indeks najdete na spletni strani EIGE.