Vlada RS je konec tedna sprejela nekaj odločitev, s katerimi je skoraj popolnoma sprostila javno življenje v državi. Izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) je tako potrebno le še za nekatere izjeme, prav tako so odpravljene omejitve zbiranja. Znova je dovoljena običajna izvedba kulturnih in športnih prireditev in drugih zbiranj. Zbrali smo ukrepe za omejevanje koronavirusa, ki so še vedno v veljavi.

Posodobljeno: 7. 3. 2022

Kdo mora še vedno izpolnjevati pogoj PCT?

Pogoj PCT morajo izpolnjevati vsi, ki opravljajo:

  • zdravstvene dejavnosti pri izvajalcih bolnišnično zdravstvene dejavnosti,
  • dejavnosti socialnega varstva pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev,
  • dejavnosti v zavodih za prestajanje kazni zapora in prevzgojnih domovih.

Pogoj PCT morajo izpolnjevati tudi uporabniki zgoraj naštetih dejavnosti oziroma zavodov in njihovi obiskovalci.

Še vedno velja, da delavci, prostovoljci, študentje oziroma vsi, ki opravljajo delo v teh dejavnostih, izpolnjujejo pogoj T (testiranje), če se testirajo s testi za samotestiranje na 48 ur. Čas in kraj samotestiranja določi delodajalec, pri čemer velja, da mora biti testiranje izvedeno na delovnem mestu. Sredstva za testiranje s testi HAG bo povrnila država.

Uporabniki socialnovarstvenih programov morajo pogoj PCT izpolnjevati:

  • ob sprejemu v nastanitev,
  • po ponovni vrnitvi v nastanitev, če je odsotnost trajala več kot 48 ur,
  • ali v primeru epidemiološke raziskave in presejalnega testiranja v času nastanitve (v primeru zaznane okužbe).

Testiranje s testom HAG zagotovi organizacija. Sredstva za testiranje s testi HAG bo povrnila država.

Pogoja ni treba izpolnjevati osebam, mlajšim od 15 let in osebam, vključenih v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji.

Ali izjeme veljajo tudi pri izvajanju dejavnosti in zbiranju?

Ne. Vse dejavnosti se lahko izvajajo brez omejitev.

Za delovni čas gostiln, število oseb v trgovinah, število obiskovalcev na prireditvah … ni več omejitev.

Obiskovalcem trgovin, gostiln, kulturnih ustanov ipd. ni treba več izpolnjevati pogoja PCT.

Je pa treba pri izvajanju teh dejavnostih upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje v zvezi s preprečevanjem okužbe s koronavirusom. Priporočila so dostopna tukaj.

Kako je z uporabo zaščitnih mask?

Zaščitne maske so še vedno obvezne v zaprtih javnih prostorih.

Pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih je še naprej obvezna uporaba kirurške maske tipa II ali IIR ali maske tipa FFP2 ali FFP3.

Uporaba zaščitne maske je še naprej priporočena tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, kjer ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje vsaj 1,5 metra.

Prav tako še vedno velja, da je ob vstopu v zaprt javni kraj oziroma prostor obvezno razkuževanje rok z razkužilom. Razkužilo mora zagotoviti izvajalec dejavnosti oziroma upravljalec prostorov.

Za koga uporaba zaščitne maske ni obvezna?

Uporaba zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih ni obvezna za:

  • otroke do dopolnjenega 6. leta starosti,
  • strokovne delavce in zaposlene, ki z njimi sodelujejo pri izvajanju vzgojno-izobraževalnega programa v osnovnem in srednjem šolstvu,
  • višje in visokošolske učitelje ter sodelavce pri izvajanju študijskega procesa,
  • govornike v zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre,
  • nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah in na njihovih vajah,
  • osebe, ki izvajajo športno vadbo,
  • osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena,
  • učence, dijake in študente pri izvajanju vzgojno-izobraževalnega programa,
  • goste, sedeče za mizo, v gostinski dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač,
  • pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhoslepimi in naglušnimi osebami se, ob upoštevanju zaščite vseh udeleženih, uporaba zaščitnih mask lahko začasno opusti, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo vsaj 1,5 metra, uporabo vizirja ali če komunikacija s temi osebami poteka za stekleno pregrado in
  • za tolmače za slovenski znakovni jezik v komunikaciji z osebami iz prejšnje točke.

Izjeme, ki se nanašajo na učitelje in strokovne delavce v šolstvu ter učence, dijake in študente, ne veljajo, kadar gre za praktični pouk oziroma usposabljanje pri kliničnih vajah (v kliničnem okolju), ki potekajo v dejavnostih zdravstva pri izvajalci bolnišnične dejavnosti, socialnega varstva v storitvah, ki izvajajo nastanitev, ali v zaporih oziroma prevzgojnih domovih.

Ob visoko rizičnem stiku nič več v karanteno

Posamezniku ob stiku z okuženim s koronavirusom ni več treba v karanteno na domu. Velja pa priporočilo, da se oseba, ki je bila v tveganem stiku, še sedem dni samotestira.  Prav tako še vedno velja, da okužena oseba o okužbi obvesti svoje stike.

Če je oseba pozitivna na hitrem testu za samotestiranje, se mora umakniti v samoizolacijo in najpozneje v 24 urah po odvzemu brisa udeležiti testiranja s testom HAG.

Prost prehod državne meje

Za prehod slovenske meje ni več treba izpolnjevati pogoja PCT. Pred izstopom iz Slovenije preverite pogoje drugih držav, saj jih vsaka država določa sama.

Začasni ukrepi pri odločanju v upravnih zadevah

Vlada RS je izdala Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 v upravnih zadevah, s katerim je določila začasne ukrepe za delo upravnih enot, ministrstev, občinskih uprav, državnih in drugih upravnih organov.

Tako do 19. maja še vedno velja, da se je treba za vložitev vloge pri organu predhodno najaviti in dogovoriti o terminu. Naročanje po telefonu je mogoče v poslovnem času inštitucije.  

Vloge lahko po elektronski pošti še naprej vlagate tudi brez kvalificiranega elektronskega potrdila. Takšne vloge pošljete na uradni elektronski naslov organa ali posredujete prek informacijskega sistema organa.

Na zahtevo stranke lahko organ podaljša rok za izpolnitev njenih obveznosti, če jih iz upravičenih razlogov ne more v že postavljenem roku.

Še vedno velja, da se v prostorih organa ne izvaja pregledovanje dokumentov, če lahko organ dokumentacijo pošlje stranki. Prav tako velja, da lahko dokumente vročate tudi v elektronski predal, ki ni varen.