Evropske organizacije iz različnih držav so združile moči in oblikovala se je vseevropska pobuda #WelcomingEurope, s katero si želijo ponovno pridobiti pravico do nudenja humanitarne pomoči.

V pobudi zahtevajo 3 stvari:

  • Evropski državljani želijo pomagati beguncem ter jim ponuditi varen dom in novo življenje. Želimo, da Evropska komisija zagotovi neposredno podporo lokalnim skupinam, ki pomagajo beguncem z že pridobljenim vizumom države sprejema.
  • Nihče ne bi smel biti kazensko preganjan ali kaznovan zaradi nudenja humanitarne pomoči ali pribežališča. Želimo, da Evropska komisija zaustavi tiste države, ki kaznujejo prostovoljce, ki pomagajo beguncem.
  • Vsak ima pravico do pravnega varstva. Želimo, da Evropska komisija zagotovi učinkovitejše načine in predpise za zaščito vseh žrtev izkoriščanja in kriminala v Evropi ter vseh žrtev kršitev človekovih pravic na naših mejah.

 
In kako lahko sodelujete?

Forum za enakopraven razvoj vas poziva, da obiščete njihovo spletno stran www.forumfer.org, kjer lahko podpišete peticijo z zgornjimi zahtevami. Če bodo do februarja 2019 v vseh sodelujočih državah zbrali 1 milijon podpisov, bodo zahteve obravnavane v Evropskem parlamentu in v Evropski komisiji. Več informacij lahko najdeš na uradni spletni strani pobude.