Planinska zveza Slovenije in Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije vas vabita, da se jim 22. in 23. septembra pridružite na eni od desetih planinskih koč. Tam bo namreč strežba nekoliko drugačna, potekala bo animacija in spoznavanje slovenskega znakovnega jezika.

Akcija bo potekala v času mednarodnega tedna gluhih, točneje 22. in 23. (mednarodni dan znakovnih jezikov) septembra na naslednjih planinskih domovih:

 

Poslanstvo akcije je omogočiti polno dostopnost in vključevanje gluhih in naglušnih v družbeno okolje. Z ozaveščanjem o njihovih zmožnostih in vzpostavljanjem sodelovanja med ljudmi, ki jih druži ljubezen do hribov in gora.

Vizija: Postreči planince, pokazati inkluzijo, pokazati kako sodelovati in doseči skupen jezik inkluzije. Omogočiti priložnost in razbiti tabuje s področja gluhote in naglušnosti. Doživeti drugačnost.

Moto:Biti inkluziven. Upoštevati posebnosti ranljivih skupin in se načrtno prilagajati njihovim sposobnostim. Gojiti vzajemnost. Prilagoditi se željam obiskovalcev, oskrbnikov, osebja … oni pa zmožnostim prostovoljcev. Vsi smo deležni enake pozornosti.

Namen: Povečati stopnjo vključenosti, poznavanja in razumevanja drugačnosti; različnosti. Promovirati slovenski znakovni jezik, ozaveščati o gluhoti in naglušnosti, omogočiti polno dostopnost, dodati/vključiti dodano vrednost prostovoljstvu, vzpostaviti komunikacijske interakcije in razblinjati strahove.

Cilji: inkluzija vseh ne glede na invalidnost/OPP ali ne-invalidnost, spodbujanje k povezovanju in vključevanju v družbeno korist, vzpostaviti stik med ljudmi skozi večjezične komunikacije.