V letu 2017 so se sredstva EU za razvojno pomoč prvič v petih letih znižala. Kot razkriva 17. oktobra objavljeno AidWatch poročilo 2018 združenja CONCORD, bo EU ob takšnem trendu »rasti« potrebovala dodatnih 40 let, da doseže lastni cilj 0,7 % bruto nacionalnega dohodka (BND) za uradno razvojno pomoč. Pri pripravi poročila je sodelovala tudi SLOGA, slovenska platforma NVO za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč.

Medtem ko EU še naprej ostaja največja svetovna donatorica pomoči, se je pomoč EU zmanjšala za 4 % v primerjavi z letom 2016 in napihnjena pomoč še vedno predstavlja 19 % celotnega proračuna EU za razvojno pomoč v letu 2017. Zmanjšanje pomoči EU je močno povezano z 10 % zmanjšanjem stroškov oskrbe beguncev v državah donatoricah in z 82 % zmanjšanjem odpisa dolgov v sklopu uradne razvojne pomoči v primerjavi z letom poprej.
 

Kot so ob objavi poročila še izpostavili v Slogi, ki kot nacionalna platforma sodeluje pri pripravi poročila za Slovenijo, tudi za Slovenijo velja, da je v letu 2017 znižala višino razvojne pomoči na 0,16 % BND, predvsem na račun znižanja stroškov za oskrbo migrantov. Po drugi strani pa nadaljuje s trendom višanja štipendiranje izobraževanja mladih, predvsem iz držav Zahodnega Balkana. Z 12 % bilateralne razvojne pomoči, namenjene štipendiranju, se Slovenija uvršča na sam vrh med državami članicami EU. Obenem pa nima vzpostavljenega sistema za spremljanje, kako in če sploh štipendisti pridobljeno znanje prenašajo nazaj v matične države, ali jim služi zgolj kot odskočna deska za nadaljnje šolanje ali delo v kateri izmed drugih razvitih držav.