Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu odobril zavezujoč cilj za obnovljive vire energije (32 %) in okviren cilj za energetsko učinkovitost (32,5 %).

Parlament je 13. novembra potrdil začasni sporazum, dosežen junija s Svetom Evropske unije, o energetski učinkovitosti (434 glasov za, 104 proti, 37 vzdržanih), obnovljivih virih (495 glasov za, 68 proti, 61 vzdržanih) in upravljanju energetske unije (475 glasov za, 100 proti, 33 vzdržanih) – treh pomembnih zakonodajnih aktih, ki so del paketa Čista energija za vse Evropejce.

Kot so ob potrditvi še poročali na spletni strani EP, se mora do leta 2030 energetska učinkovitost v EU izboljšati za 32,5 %, delež energije iz obnovljivih virov pa mora doseči vsaj 32 % končne bruto porabe EU. Oba cilja bosta revidirana do leta 2023. Cilja je mogoče le dvigniti, ne znižati.

Ko bo Svet Evropske unije formalno sprejel dogovor, bodo nova pravila objavljena v Uradnem listu. Veljati bodo začela 20 dni po objavi. Uredba o upravljanju bo neposredno uporabljena v vseh državah članicah, pri drugih dveh direktivah pa bodo morale članice najkasneje 18 mesecev po začetku njune veljave prenesti nove elemente v svojo nacionalno zakonodajo.