Zavod TransAkcija je v sklopu dogodka TransMisija V – prvega javnega shoda za pravice transspolnih oseb v Sloveniji, pričel z zbiranjem podpisov za Poziv k vzpostavitvi formalne ureditve postopkov potrditve spolne identitete za transspolne osebe.

V Sloveniji so procesi medicinske tranzicije zaenkrat urejeni in izvajani arbitrarno, brez kakršnegakoli zavezujočega in/ali informativnega dokumenta ali protokola storitev, izdanega s strani ministrstva za zdravje. Prav tako transspolne osebe poročanjo o veliki podinformiranosti zdravstvenega osebja, s katerimi se srečujejo pri dostopanju in koriščenju zdravstvenih storitev. Ministrstvo za zdravje zato pozivajo, da vzpostavi jasen, transparenten in transspolnim osebam dostopen opis medicinskih postopkov potrditve spolne identitete.

Celoten poziv Ministrstvu za zdravje najdete na njihovi spletni strani. Prav tako lahko na isti povezavi najdete več informacij o tem, kako lahko podprete poziv. Podpise zbirajo do 26. novembra.


Vabijo tudi na dogodek ob obeležitvi Dneva spomina na žrtve transfobije, ki bo v torek 20. 11., ob 19.00 v Klubu Tiffany. Spomnile_i in poklonile_i se bodo vsem transspolnim osebam, ki so in ki še doživljajo nasilje in diskriminacijo zaradi transfobije. Tokrat so pripravile_i nekoliko drugačen program, ki je bolj vizualno-umetniško navdahnjen.