Agencija Evropske unije za temeljne pravice je 16. novembra objavila poročilo z naslovom Sodelovanje z Romi: Udeležba in krepitev vloge lokalnih skupnosti, v katerem so zbrana dognanja v zvezi z udeležbo Romov v dejavnostih vključevanja v 21 lokalnih skupnosti v 11 državah članicah. Med te dejavnosti sodijo nastanitev, izobraževanje in zaposlovanje.

Kot so ob objavi poročila zapisali na spletni strani agencije FRA, je pri pregledu vseh dejavnosti mogoče izluščiti štiri glavne dejavnike:

  • Udeležba: Rome je treba smiselno angažirati v projektih in politikah od njihovega začetka do zaključka. Pri tem je treba najti soglasje za posamezne cilje in rezultate ter obravnavati vprašanja skladno s potrebami ljudi, kot so ustrezna nastanitev, izobraževanje in zaposlitev. Zaupati jim je treba tudi dejansko vlogo pri sprejemanju odločitev in skupnem oblikovanju želenih sprememb.

  • Zaupanje: Romske skupnosti in lokalni organi so pogosto nezadovoljni zaradi številnih precej neuspešnih prizadevanj, zato je vzpostavljanje zaupanja bistveno. Pri načrtovanju novih dejavnosti se je treba osredotočiti na uspešne projekte in zanesljive lokalne organe, člane skupnosti in omrežja, ki želijo pomagati, kar bo tudi pomagalo izboljšati uspešnost.

  • Komunikacija: Jasna, dostopna in usmerjena komunikacija o dejanskem pomenu udeležbe, kot tudi proračun projektov in ali je udeležba prostovoljna ali plačana, lahko doseže pravo razumevanje in podporo prizadevanjem za vključevanje. Prav tako prispeva k ustvarjanju stvarnejših pričakovanj. Poleg tega se lahko dosežejo bolj trajnostni odnosi, če posvetimo dovolj časa zagotavljanju podpore ljudem pri njihovem vključevanju in izražanju mnenj.

  • Odnosi znotraj lokalnih skupnosti: Pri načrtovanju projektov je pomembno poznati odnose znotraj lokalnih skupnosti. Tako bo zagotovljeno, da bodo ljudje, ki lahko najbolje prispevajo k projektu, v celoti vključeni. Zelo koristno je pozornost nameniti interesom, ki so Romom in ne-Romom skupni, kot so nastanitev in zaposlovanje. Uspeh bo verjetnejši, če bodo imele vse strani spoštljiv dialog z lokalnimi organi.

 

Dostop do poročila