Agencija EU za temeljne pravice je 10. decembra objavila poročilo z naslovom »Izkušnje in dojemanje antisemitizma: druga raziskava o diskriminaciji in kaznivih dejanjih iz sovraštva zoper Jude v EU«, v katerem predstavlja ugotovitve ponovljene raziskava o Judih.

Ob objavi poročila je Agencija FRA poudarila, da so antisemitski sovražni govor, nadlegovanje in strah pred tem, da boš prepoznan kot Jud, le nekatera dejstva, ki sestavljajo današnjo stvarnost Judov v EU. Pri čemer se glede na ugotovitve ponovljene raziskave stanje slabša, podatki namreč kažejo, da se stopnje antisemitizma zvišujejo. Približno 90 % sodelujočih v raziskavi meni, da se antisemitizem v njihovi državi stopnjuje. Približno 90 % jih tudi meni, da je antisemitizem posebno velika težava na spletu, medtem ko jih kot pogoste vire antisemitizma približno 70 % navaja javne prostore, medije in politiko. Približno 30 % jih je že bilo žrtev nadlegovanja, pri čemer so bili najbolj prizadeti tisti, ki se jim očitno vidi, da so Judje. Skoraj 80 % jih resnih incidentov ne prijavi policiji ali kateremu drugemu organu.

FRA opozarja, da morajo države članice nujno takoj ukrepati. Pri tem morajo tesno sodelovati s številnimi deležniki, zlasti judovskimi skupnostmi in civilnodružbenimi organizacijami, da bi začeli izvajati učinkovitejše ukrepe za preprečevanje antisemitizma in boj proti njemu, še dodajajo.

V spletni raziskavi, ki je potekala maja in junija 2018, je sodelovalo več kot 16 000 Judov, starih vsaj 16 let. Z rezultati je zajetih 12 držav članic, v katerih živi več kot 96 % ocenjene judovske populacije v EU. Raziskava temelji na rezultatih in mnenjih prve raziskave, objavljenih leta 2013.

 

Dostop do poročila