Ob izteku podnebnega vrha v Katovicah (COP24) je jasno, da vlade niso primerno odgovorile na katastrofalne posledice podnebnih sprememb, ki jih je osvetlilo Posebno poročilo IPCC o globalnem segrevanju za 1,5 °C, opozarjajo v društvu Focus.

Kot so zapisali na svoji spletni strani, COP24 ni prinesel jasne zaveze držav, da bodo pred letom 2020 povišale svoje podnebne cilje. Je bil pa uspešen pri sprejemanju relativno učinkovite, čeprav nepopolne, knjige pravil o izvajanju Pariškega sporazuma. V omejenem obsegu je bil dosežen tudi napredek pri zagotavljanju finančne podpore za države v razvoju, ki se spopadajo z uničujočimi posledicami podnebnih sprememb.

Odzvali so se tudi v Umanoteri, kjer so poudarili, da so tudi na tokratnem podnebnem vrhu prevladali kratkoročni interesi držav nad znanostjo. Kot so med drugim zapisali v sporočilu za javnost, v času, ko celotnim skupnostim in ekosistemom grozi izumrtje, ni dovolj samo prepoznavanje nujnosti ukrepov, ampak so potrebni konkretni odgovori, zato je neodgovorno od svetovnih voditeljev, da ni prišlo do dogovora o potrebnem povišanju podnebnih ciljev, da bi dosegli potrebno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.