Lansko jesen so v Amnesty International Slovenije začeli vabiti k podpisovanju spletnih peticij za njihov vsakoletni globalni dogodek Pišem za pravice. Tokrat, še zadnjič, vabijo k podpisu peticije za kenijsko staroselsko ljudstvo Sengwer, ki izgubljajo svoje domove, sredstva za preživetje in kulturno identiteto, saj jih oblasti nasilno in prisilno izseljujejo z zemlje prednikov.

V imenu "ohranjanja okolja" sta gozdna služba in policija od leta 2012 požgali okoli 2600 hiš, zaradi česar je brez doma ostalo približno 4600 ljudi. Nekateri zdaj živijo zunaj gozda, v brezupni revščini. Januarja 2018 so enega moškega ustrelili in ubili, nekega drugega pa hudo ranili.

Ženske so pogosto najbolj prizadete, ko morajo same skrbeti za družine, saj nekateri moški ostajajo v gozdu ali pa so celo zapustili družine. To se dogaja kljub temu, da je sodišče večkrat odločilo, da je treba zaščititi to staroselsko skupnost.

Podpišite peticijo za kenijskega predsednika, naj poskrbi za njihovo zaščito.

 

Sicer pa so v "izvedbi" Pišem za pravice 2018 doslej povabili k podpisu peticij še za 8 zagovornic človekovih pravic. Še enkrat vas želijo spomniti nanje, morda katere niste uspeli podpisati, zdaj pa je še ravno pravi čas!

 

Marielle Franco iz Brazilije se je borila za pravice mladih temnopoltih, žensk in LGBTI oseb. Umorjena je bila marca 2018. Kliknite za peticijo.

Pavitri Manjhi iz Indije je aktivistka za pravice staroselskih ljudstev, ki se sooča z grožnjami in ustrahovanjem. Bori se namreč proti rudarskemu podjetju, ki želi njeno ljudstvo zriniti z njihove zemlje. Kliknite za peticijo.

​Atena Daemi iz Irana je bila zaradi svojega nasprotovanja smrtni kazni obsojena na sedem let zapora. Kazen prestaja v brutalnem teheranskem zaporu Evin. Kliknite za peticijo.

Gulzar Dushenova iz Kirgizije je aktivistka, ki se vsakodnevno sooča z diskriminacijo. Bori se za enak dostop do storitev, vključno z zdravstveno oskrbo, za ženske z gibalnimi in/ali drugimi ovirami. Kliknite za peticijo.

Nawal Benaissa iz Maroka je aktivistka, ki so ji naložili 10-mesečno pogojno kazen, potem ko se je začela boriti za pravice etnične skupine Berberov. Kliknite za peticijo.

Nonhle Mbuthuma iz Južne Afrike se skupaj z drugimi zoperstavlja uničujočim posledicam rudarjenja titana v njeni skupnosti, zaradi česar je tarča ustrahovanja. Kliknite za peticijo. 

Vitalina Koval iz Ukrajine je aktivistka za pravice LGBTI, ki se sooča z nasiljem in ustrahovanjem, potem ko je organizirala demonstracijo za mednarodni dan žensk 2018. Kliknite za peticijo. 

Geraldine Chacon iz Venezuele je mladinska aktivistka, ki je delala z ranljivimi mladimi ljudmi iz deprivilegiranih skupnosti, zaradi česar jo je doletelo nadlegovanje in pridržanje. Kliknite za peticijo.