Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) v okviru cikla »Zahodni Balkan in EU« vabi na okroglo mizo z naslovom »10. obletnica sprejema resolucije Evropskega parlamenta o Srebrenici«, ki bo v sredo, 9. januarja 2019, ob 14.uri v hotelu Lev v Ljubljani.

Na okrogli mizi bodo gostje spregovorili o času sprejetja resolucije in kakšno je stanje in odnos do žrtev 10 let kasneje. Kako poteka sprava in sodelovanje z mednarodnim haaškim tribunalom (ICTY) oz. z mednarodnim rezidualnim mehanizmom za kazenska sodišča (IRMCT), kakšna so pričakovanja svojcev žrtev, kaj še lahko naredi Evropska unija, da bi bilo na področju Zahodnega Balkana zagotovljeno spoštovanje človekovih pravic.

Gostje okrogle mize bodo:

  • Jelko Kacin, nekdanji slovenski poslanec v Evropskem parlamentu in takratni podpredsednik delegacije EP za jugovzhodno Evropo, soavtor resolucije EP o Srebrenici
  • Munira Subašić, predsednica, Združenje mater enklav Srebrenica in Žepa,
  • prof. dr. Mirko Pejanović, član Predsedstva Republike BiH 1992-1996, akademik, zaslužni profesor na Fakulteti za politične vede Univerze v Sarajevu,
  • Kada Hotić, namestnica predsednice, Združenje mater enklav Srebrenica in Žepa,
  • prof. dr. Ernest Petrič, prvi slovenski veleposlanik v ZDA, nekdanji predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, član in nekdanji predsednik Mednarodnopravne komisije (ILC) OZN.
  • Murat Tahirović, predsednik, Združenje žrtev in prič genocida.

Okroglo mizo, ki bo potekala v slovenskem in bosanskem jeziku, bo vodil doc. dr. Zijad Bećirović.

 

Več informacij o dogodku najdete na ifimes.org. Potrebne so prijave.