Člani Društva bolnikov s pljučno hipertenzijo tudi letos pripravljajo športni dogodek »Brez sape«.  Vabijo vas, da se jim v nedeljo, 19. maja 2019, med 14. in 19. uro pridružite na dogodku v Mostecu, kjer boste lahko tekli namesto tistih, ki tega več ne zmorejo. Tako boste prispevali k ozaveščanju o redki, žal neozdravljivi bolezni - pljučni hipertenziji.

Društvo za pljučno hipertenzijo Slovenije praznuje svetovni dan pljučne hipertenzije z namenom osveščati javnost o njenih tipičnih simptomih, saj je le pravočasna postavitev diagnoze ključna za preživetje bolnikov vseh starosti, tudi otrok. Ko pa zdravila ne pomagajo več in bolezen napreduje, je skoraj v večini primerov edina rešitev za preživetje transplantacija pljuč, včasih tudi srca. Zato so na letošnji dogodek povabili predstavnika Zavoda Slovenija Transplant, ki bo na voljo za vse informacije o darovanju organov, kot tudi za vpis v register.

Rdeča nit letošnjih prireditev v okviru svetovnega dne pljučne hipertenzije, ki ga obeležujemo 5. maja, so ljubitelji športa, ki se bodo po vsem svetu športno udejstvovali na raznih športnih dogodkih namesto bolnikov, ki jim napor predstavlja že hoja po stopnicah. Zato vabijo na dogodek vse ljubitelje teka, navijače, novinarje, zdravstveno osebje ter še posebej bolnike, njihove svojce in prijatelje, da se pridružijo v nedeljo, 19. maja, v ljubljanskem Mostecu.

Več informacij o dogodku ter o tem, kakšna bolezen je pljučna hipertenzija, kateri so njeni simptomi in zakaj je pravočasna postavitev diagnoze ključnega pomena za življenje bolnikov, si lahko preberete tukaj (.doc).