V petek, 17. maja 2019, ob 18.00 bo v Atriju ZRC SAZU iniciativa Info Kolpa ob podpori Radia Študent in ZRC SAZU predstavila poročilo o protipravnih kolektivnih izgonih prosilcev za azil na Hrvaško.

Na dogodku bodo predstavili rezultate civilnega monitoringa policijskih postopkov na slovenskem delu schengenske meje. Poročilo je rezultat angažiranega novinarskega projekta, s katerim so poskusili poiskati odgovor na vprašanje: Ali slovenska policija migrantom selektivno in protipravno preprečuje dostop do zaprositve za azil.

Poročilo vsebuje dokumentacijo projekta »Info Kolpa«, vključno z dokazi, da slovenska policija sistematično izganja migrante, ki želijo v Sloveniji zaprositi za azil. Na policijski postaji Črnomelj je namreč še maja lansko leto 98 odstotkov vseh migrantov, ki so bili obravnavani zaradi nezakonitega prečkanja meje, izrazilo namero zaprositve za azil. Junija pa je ta delež padel na zgolj 3 odstotke. Drastičen padec je bil zaznan tudi na obmejnih policijskih postajah Ilirske Bistrice in Metlike. Ta nepojasnjen nenaden upad registriranih prošenj za azil, ki časovno sovpada z javnosti nerazkritimi navodili vrha policije posameznim policijskim postajam glede obravnave migrantov, je bil tudi eden izmed razlogov, zaradi katerih je takratna varuhinja človekovih pravic izpostavila, da so očitki o kolektivnem izganjanju resni, a da ni dovolj dokazov, da bi lahko z gotovostjo trdili, da to počne tudi slovenska policija.

Na predstavitvi poročila bodo sodelovale tudi članice zagrebške "grassroots" novinarske platforme in prostovoljske aktivistične mreže Are You Syrious?, ki se je po dolgem poletju migracij 2015 vzpostavila kot osrednji vir informacij s terena na balkanski migracijski poti: https://medium.com/@AreYouSyrious. Govorile bodo o razmerah na Hrvaškem in načinu nagovarjanja sistemskega nasilja. Predstavile bodo, kakšne so razmere na Hrvaškem, kako tam država ustrahuje nevladne organizacije in pritiska na medije, prav tako pa bodo govorile o različnih metodah boja proti kriminalizaciji migracij.

V tretjem delu dogodka bodo svojo zgodbo povedali tisti, o katerih govorimo, a se jih redko pripusti k besedi – migrantke in migranti, ki vas vabijo, da skupaj z njimi prekinete post. Večerji bo sledil pogovor, v katerem se bodo pogovarjali o izkušnji bivanja v Sloveniji, težavah, s katerimi se soočajo, o birokratskih nesmislih, ki so težavni že za tiste, ki smo vešči jezika, in o svojih željah in strahovih.

Več informacij o dogodku najdete na Facebook strani.