Divja misel, Inštitut za neprofitno komunikacijo vabi na Otroški knjižni festival, ki bo potekal v soboto, 1. junija 2019, med 10.00 in 19.00 uro na Vodnikovi domačiji Šiška.

Enodnevni Otroški knjižni festival predstavlja dan knjig za otroke. Založniki po ugodnih cenah ponujajo knjige za dolge poletne počitnice, ob tem pa prostori in vrt domačije pokajo od pestrega knjižnega dogajanja, namenjenega tistim najmlajšim, ki šele vstopajo v svet branja, in mladim šolarjem, ki so že navdušeni bralci ali pa bodo to še postali.

Festival bo v vsakem vremenu, vsi dogodki so brezplačni!

Program


10.00 – 19.00 Otroški knjižni sejem
Knjige za male in malo večje čakajo na vas, da z njimi preživite poletje.
K branju vabi tudi tricikel Mestne knjižnice Ljubljana s projektom Poletavci-poletni bralci.


10.00 – 19.00 Knjižnica pod krošnjami

Brezplačno branje, listanje in uživanje.

12.00 – 19.00 Pravljični studio v Galeriji Vodnikove domačije
Pravljični studio otroke na zanimiv in ustvarjalen način seznanja s svetom pravljic. Edinstvena interaktivna igralnica kar poka od pravljic z vsega sveta ter bajeslovnih in pravljičnih bitij. Pripovedovalski pripomočki obiskovalce vabijo k pripovedovanju.

Vodena obiska studia s pripovedovalko Katjo Puntar ob 12.30 in 17.45 (5+, 40 min).

10.00-19.00 Razstava Črkoslik v travnati sobi
Črke ali slike? Oboje! To so črkoslike, nove umetnije.

10.00
(3+, 30 min) / zunanji oder
Lov na medveda, predstava

»Mi gremo na medveda. Velikega medveda. In nič se ne bojimo. Zares prekrasen dan!« Greste z nami? Slikaniška klasika Lov na medveda s svojim ritmom, ponavljanji in zvočnim slikanjem kar kliče po skupinskem ustvarjanju.

Pripoved in glasba: Alenka Marinič in Justin Durel.

Predstava je nastala po knjižni predlogi Michaela Rosna in Helen Oxenbury Lov na medveda, prevod: Anja Štefan (Mladinska knjiga, 2015).

10.00 (9+ I 120 min)

Posnemi pravljični vlog, delavnica
Izberi si ozadje in pravljične pripomočke, izmisli si zgodbo in posnemi pravljični vlog. Delavnico vodi Špela Frlic. Obvezne prijave do zapolnitve mest na: spela.frlic@divjamisel.org.


11.00 (6+ I 35 min) / zunanji oder
Kako je Oskar postal detektiv, predstava
Ko je bil Oskar še otrok, se je bal, da zaradi težav, ki jih je imel pri branju, ni dovolj pameten, da bi postal detektiv. Menil je, da bi mu lahko pomagal kamen modrosti. A, medtem ko ga je iskal, se je izkazalo, da ima kljub težavam z branjem pameti popolnoma dovolj.
Avtor, režiser in igralec: Andrej Rozman Roza. 

Predstava je nastala po knjižni predlogi Andreja Rozmana Roze: Kako je Oskar postal detektiv (KUD Sodobnost International, 2007)

 

11.30 (7+ I 75 min) / soba za pisanje
Črkoslike, delavnica
Na delavnici otroci uporabljajo svoja, novinarska ali literarna besedila ter črke spreminjajo v slike. Delavnico vodi: Vera Stanković. Obvezne prijave do zapolnitve mest na: spela.frlic@divjamisel.org.

 

12.00 (4+ I 30 min) / travnata soba
Obisk pri knjižnem molju Bogdanu, lutkovna miniaturka
Knjižni molj Bogdan živi med knjigami. Kakopak, knjiga je njegov dom in črke so njegove prijateljice. Za zajtrk rad prigrizne pesem, za kosilo zgodbo, zvečer pa si privošči uganko. 
Avtorica lutkovno literarne animacije: Katja Povše.

13.00 (4+ I 35 min) / podstrešna dvorana
Črno Belo, lutkovna predstava
Družina srečno živi v svojem belem svetu, zaščitena pred vsem tujim, črnim, česar se boji. Nekega lepega belega dne v njihov dom vstopi mačkon, ki je seveda črn. In njihova življenja se spremenijo. Spoznajte, kako. Priredba in izvedba: Lutkovna skupina IndiJanez

Lutkovna predstava je nastala po knjižni predlogi Žige X Gombača: Črno belo (Miš založba, 2017).

 

15.00 (6+ I 35 min) / podstrešna dvorana

Gospa s klobukom, pripovedovalska predstava
Gospa Ljudmila se nekega dne usede na kovčekmobil in se s papigo Arabelo odpravi na razburljivo potovanje. Kam jo bo peljala pot in koga bo srečala? Po predstavi lahko otroci na dvorišču preizkusijo pravi kovčekmobil in poklepetajo s papigo.

Priredba in pripoved: Špela Frlic, ilustracije: Tanja Komadina, animacija: Andreja Goetz, glasba: Andrej Fon.

Predstava je nastala na podlagi dela avtoric Maše Ogrizek in Tanje Komadina: Gospa s klobukom (Mladinska knjiga, 2017).

16.00 (10+ I 40 min) / zunanji oder
Pišem Potopis

Osnovnošolci so letos pisali domišljijske potopise. Izmed prispelih na natečaj smo izbrali najbolj zanimive in iskrive. Predstavili vam jih bodo otroci sami ob glasbeni spremljavi Srečka Meha.

 

17.00 (5+ I 40 min) / zunanji oder
Na obisku: pisatelj in pesnik Peter Svetina
Z avtorjem mnogih priljubljenih knjig za otroke se bomo pogovarjali o njegovih zgodbah, jih brali in ugotavljali, kako postaneš pisatelj.

 

18.30  (1+ do 99) / zunanji oder
Koncert: Bisergora
Glasbeniki z Bisergore (Brina Vogelnik, Luka Ropret in Jaka Hawlina) bodo predstavili pesmi iz istoimenske lutkovne TV serije. Koncert namesto tujih junakov oživlja nekoč vsem poznane otroške pesmi iz slovenske kulturne dediščine, ki so se počasi začele izgubljati. Na koncertu jih bodo glasbeniki pričarali skupaj z otroki.


Program: Katja Preša

Produkcija: Divja misel