V okviru Univerzalnega periodičnega pregleda (UPP) bo 12. 11. 2019 tretjič pregledano stanje človekovih pravic v Ženevi. NVO iz Slovenije so vabljene k udeležbi na pripravljalnem srečanju. Prijavite se lahko do nedelje, 7. 7. 2019.

Iz Ministrstva za zunanje zadeve obveščajo, da je Vlada v okviru priprav na pregled 20. 6. 2019 že potrdila Tretje nacionalno poročilo Republike Slovenije za UPP. UPP je mehanizem medsebojnega pregleda držav, zato v njem s konkretnimi predlogi in priporočili za krepitev varstva človekovih pravic državi v pregledu lahko podajajo samo druge države članice OZN. NVO imajo v samem postopku pregleda možnost sodelovanja s pripravo t.i. senčnih poročil. Rok za njihovo posredovanje uradu visoke komisarke OZN za človekove pravice (UVKČP) se je že iztekel.  Druga možnost, ki sicer ni del formalnega UPP, pa so pripravljalni sestanki NVO, t.i. pre-sessions, ki jih organizira NVO UPR Info, ki deluje v Ženevi in se v svojem delu posveča predvsem UPP. Pre-session je namenjen temu, da NVO in nacionalne institucije za človekove pravice lahko s predstavništvi drugih držav v Ženevi delijo informacije o stanju človekovih pravic v svoji državi, s čimer lahko pripomorejo k temu, da država v pregledu dobi priporočila, ki bodo prispevala k napredku na področjih, kjer je le-ta najbolj potreben. Pre-session za države v pregledu poteka približno en mesec pred pregledom, za Slovenijo tokrat med 8. in 11. 10. 2019.

Zainteresirani NVO iz Slovenije se lahko k udeležbi na pre-session prijavijo najkasneje do nedelje, 7. 7. 2019, na spletni strani https://form.jotformeu.com/. Podrobnejše informacije v angleškem jeziku najdete tukaj (pdf).