Evropska komisija je 3. julija sprejela odločitev, da bo prijavila tri nove evropske državljanske pobude: Cena za ogljik v boju proti podnebnim spremembam, Pridelajmo znanstveni napredek: pridelek šteje! in Končajmo dobo plastike v Evropi.

Kot so ob odločitvi sporočili iz Predstavništva Komisije v Sloveniji, organizatorji pobude »Cena za ogljik v boju proti podnebnim spremembam« pozivajo Komisijo, naj predlaga zakonodajo EU za odvračanje od porabe fosilnih goriv, za spodbujanje varčevanja z energijo in uporabe obnovljivih virov v boju proti globalnemu segrevanju in za omejitev dviga temperature na 1,5 °C. Prijava pobude bo potrjena 22. julija 2019, ko se bo začel enoletni postopek zbiranja podpisov v njeno podporo.

Vlagatelji druge pobude, naslovljene  »Pridelajmo znanstveni napredek: pridelek šteje!«, trdijo, da je Direktiva 2001/18/ES o gensko spremenjenih organizmih zastarela in da bi bilo treba revidirati njena pravila v zvezi z novimi tehnikami gojenja rastlin, da bi olajšali postopek odobritve za proizvode, pridobljene z novimi tehnikami gojenja. Prijava pobude bo potrjena 25. julija 2019, ko se bo začel enoletni postopek zbiranja podpisov v njeno podporo.

Tretja pobuda »Končajmo dobo plastike v Evropi« pa Komisijo poziva, naj pregleda direktivo o vplivu določenih plastičnih izdelkov na okolje, in sicer z namenom, da bi se v Evropi prepovedali vsi plastični izdelki za enkratno uporabo. Prijava pobude bo potrjena 26. julija 2019, ko se bo začel enoletni postopek zbiranja podpisov v njeno podporo.

Če bodo organizatorji v enem letu zbrali milijon izjav o podpori iz najmanj sedmih držav članic, se bo Komisija morala na pobudo odzvati v treh mesecih.