UNICEF opozarja, da število otrok brez spremstva, ki prebivajo v nevarnih, prenatrpanih sprejemnih in registracijskih centrih na grških otokih ali so v pridržanju po vsej državi, zdaj presega 1.100 - največje število od začetka leta 2016. V Sloveniji je bilo v prvi polovici letošnjega leta 323 otrok brez spremstva.

UNICEF je zato pozval države članice EU, da storijo več za zaščito teh izjemno ranljivih otrok. Kot opozarjajo, bi vlade članic EU morale sodelovati pri zagotavljanju varnega in ustreznega zavetišča vsem otrokom na begu, ki vstopijo v Evropo. Pridržanje otrok v posebnih centrih ne sme biti ena od možnosti.  

Stanje v Sloveniji

  • V prvi polovici letošnjega leta je v namestitvenih kapacitetah Azilnega doma stanovalo 421 otrok, ki so zaprosili za mednarodno zaščito. Med njimi je bilo kar 323 otrok brez spremstva, večina iz Afganistana. Večidel otrok brez spremstva zapusti Slovenijo še pred zaključkom postopkov.
  • Skladno z odlokom Vlade RS bi morali biti vsi otroci brez spremstva nameščeni v posebni oddelek dijaškega doma, a se ta praksa zaradi omejenih kapacitet ter v primerih obstoja dvoma o mladoletnosti otroka, ne izvaja povsem dosledno.
  • Po podatkih Policije je bilo v prvi polovici letošnjega leta zaznanih nekaj več kot 300 nedovoljenih prehodov državne meje, kar je skoraj 50 % več v primerjavi z enakim obdobjem v 2018. Med vsemi, ki jih je prestregla Policija ob nedovoljenem prečkanju meje, jih je 41 % zaprosilo za mednarodno zaščito. Razčlenjenih podatkov o strukturi oseb, ki so bili v okviru meddržavnih sporazumov vrnjeni v sosednje države, ni.
  • V prvi polovici 2019 je bil v Centru za tujce v Postojni pridržan 101 otrok. Delež otrok med vsemi pridržanimi je bil 18,5 %. Kar 99 vseh pridržanih otrok je bilo otrok brez spremstva. Otroci v pridržanju preživijo povprečno 4,6 dni.

Več informacij najdete na spletni strani UNICEF Slovenija, ki je tudi vir informacije.