Odprto pismo je bilo objavljeno kot zaključni sklep Mednarodnega foruma civilne družbe, ki je potekal v Bukarešti od 3. do 4. junija 2019. Forumu je prisostvovalo več kot 200 udeležencev iz 28 evropskih držav – med njimi seveda tudi CNVOS.

V pismu smo izpostavili skrb vzbujajoče napade na demokracijo, temeljne pravice, pravno državo in evropske vrednote, ki se vse pogosteje dogajajo po celi Evropi. Te vrednote vključujejo spoštovanje enakosti, nediskriminacije in socialne vključenosti za vse – vključno z marginaliziranimi in ranljivimi skupinami.

Civilna družba je v vsej svoji raznolikosti – organizacije, gibanja, neformalne državljanske skupine, mirni državljanski protestniki – postala tarča populističnih avtoritarnih politikov prav zato, ker ščiti demokratične standarde in institucije ter vizijo demokracije, ki temelji na socialni pravičnosti in vključenosti.

Zato smo nove evropske odločevalce v pismu pozvali, naj dejavno podpirajo delovanje civilne družbe in ohranjajo njeno vlogo pri varovanju vrednot EU ter temeljnih pravic za vse.

 

Odprto pismo novi Evropski komisiji in Evropskemu parlamentu