V oktober smo vstopili z mednarodnim dnevom starejših ljudi, letos posvečenim enakosti v starosti. Kako se odreže Slovenija? Sodeč po nedavnem mnenju Slovenskega računskega sodišča, slabo, opozarjajo v Amnesty International Slovenia.

Glede na ugotovitve poročila z naslovom »Skrb za tiste, ki zaradi starosti, duševne ali telesne prizadetosti potrebujejo pomoč drugih« država več kot 10 let ni izvajala potrebnih ukrepov za zagotovitev oskrbe čim večjemu številu pomoči potrebnih ter ni izvedla analize problematike in upravičencev. Slovensko računsko sodišče v poročilu prav tako opozarja, da je obstoječi sistem institucionalne oskrbe nevzdržen zaradi slabe kadrovske politike in nepravičnega oblikovanja cen ter neenake obravnave uporabnikov.

Amnesty International Slovenia vas ponovno vabi, da se jim s podpisom peticije pridružite v pozivu vladi, naj ukrepa za dostojno starost ljudi.

Od vlade zahtevajo:

  • Podporo starejšim, da lahko dostojno še naprej živijo v svojih domovih.
  • Dovolj ustreznih bivalnih kapacitet za starejše, npr. domov za starejše.
  • Sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi: POZOR! Takega, ki bo po 16 letih priprav res naslovil situacijo in upošteval zaskrbljujoče ugotovitve računskega sodišča!
  • Kakovostno oskrbo in storitve za vse po dostopnih cenah in v lokalnem okolju.
  • Vključenost starejših v sprejemanje odločitev.