UNICEF je pred 20. novembrom, svetovnim dnevom otrok, objavil poročilo z naslovom Konvencija o otrokovih pravicah na razpotju, ki kaže, da kljub zgodovinskim dosežkom na področju pravic otrok najrevnejši otroci tega napredka niso deležni.

Poročilo izpostavlja izjemne dosežke za otroke v preteklih treh desetletjih, ki so dokaz, da se življenje otrok lahko izboljša, če obstaja politična volja in odločnost. Po poročanju UNICEF Slovenija so ključni dosežki za otroke v zadnjih 30 letih naslednji:

  • Globalna stopnja umrljivosti otrok, mlajših od 5 let, se je zmanjšala za približno 60 %.
  • Delež otrok, ki ne hodi v osnovno šolo, se je zmanjšal z 18 na 8%.
  • Vodilna načela Konvencije o otrokovih pravicah- nediskriminacija; najboljši interes otroka; pravica do življenja, preživetja in razvoja; pravica do zaščite - so vplivala na številne ustave, zakone, politike in prakse po vsem svetu.

Vendar napredek ni enakomerno razporejen, še poročajo iz UNICEF Slovenija:

  • V državah z nizkimi in srednjimi dohodki je verjetnost, da bo otrok, mlajši od 5 let in iz najrevnejših gospodinjstev, umrl zaradi preprečljivih vzrokov dva krat večja kot pri otrocih iz najpremožnejših gospodinjstev.
  • Po zadnjih razpoložljivih podatkih je le polovica otrok iz najrevnejših gospodinjstev v Podsaharski Afriki cepljena proti ošpicam v primerjavi s 85 odstotki otrok iz najpremožnejših gospodinjstev.
  • Kljub globalnemu upadu otroških porok so danes dekleta iz najrevnejših družin v nekaterih državah bolj ogrožena, kot so bila leta 1989.

Do poročila lahko dostopate na tej povezavi.