Mednarodna organizacija Save the Children je 13. februarja objavila poročilo z naslovom »Stop the War on Children 2020: Gender Matters«, ki kaže, da 415 milijonov otrok po svetu živi na območjih vojne ali konflikta, kar je tretjina več kot pred desetimi leti.

Po poročanju portala Ius-Info so najbolj prizadeti afriški otroci, kjer na območjih vojne ali konflikta živi 170 milijonov otrok ali vsak četrti otrok. Največji delež pa jih je na Bližnjem vzhodu, kjer skorajda eden od treh otrok živi na območju vojne ali konflikta.

Save the Children je v tokratnem poročilu prvič proučila posledice življenja na območjih vojne ali konfliktov glede na spol. Dečki pogosteje kot deklice umirajo zaradi neposrednega vojskovanja, prav tako jih pogosteje nasilno rekrutirajo ali jih ugrabijo oborožene skupine. Deklice na drugi strani pogosteje posiljujejo, prisilno poročajo in so izpostavljene drugim oblikam spolnih zlorab.

Več informacij o izsledkih poročila najdete na portalu Ius-Info, medtem ko lahko do poročila dostopate na spletni strani Save the Children.